Infarkt nepřechodíte. Kardiologové apelují, volejte záchranku včas

22. březen 2018

Infarkt myokardu je strašákem naší vyspělé společnosti a může postihnout každého z nás. Pokud se to stane, není čas váhat. Jakmile vás ochromí svíravá, tupá bolest na hrudi, volejte 155.

Infarkt vzniká tak, že dojde k ucpání cévy vedoucí k srdci. Ta pak nemůže srdečnímu svalu dodávat krev a kyslík. Tato situace se v žádném případě nevyřeší sama. 

„My jako kardiologové jsme velmi znepokojeni, že lidé volají pozdě. Za poslední dva roky narostl počet lidí, kteří volají záchranku až po dvanácti hodinách od začátku bolestí. Doba se prodloužila o více než 40 minut. Přitom půl hodina znamená jedno až dvě procenta úmrtí navíc. A je to velká škoda, protože v prvních třech až šesti hodinách je pomoc lékařů nejefektivnější,“ varuje MUDr. Ivo Varvařovský, vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL Pardubice.

Proč lidé volají o pomoc pozdě

Česká kardiologie je od roku 2 000 vzorem pro ostatní země, je jedničkou na světě. Ukazuje, jak má vypadat péče o akutní infarkt myokardu.

Chraňte své srdce před neduhy, ať bije co nejdéle

srdce, puls, tep

Lidské srdce pracuje na principu pumpy a je to velký pracant. Celoživotně přečerpává 70 ml krve jedním stahem rychlostí 5 litrů za minutu. Pokud se náhle zastaví a do deseti minut nedostane první pomoc, dotluče. Příčinou u zdravých lidí a sportovců do 40 let jsou většinou skryté vady. Při zástavě je nejvíce postiženo samotné srdce a mozek, mohou to být i další orgány v těle.

„A připadá nám, že se tím lidé nechávají ukolébat. Ale pokud vy do toho systému včas nevstoupíte, ublížíte si a tuto pomoc nevyužijete. Čas běží, stopky se zmáčkly a čím dříve zavoláte, tím větší šanci na záchranu života máte,“ říká MUDr. Varvařovský.

Existují dvě skupiny lidí. Jedna z nich nechce obtěžovat. Druhá si nepřipustí tak závažnou diagnózu. „Je nesmysl si říkat, mně se to nemůže stát. I člověk, který žije zdravě, se nemusí tomuto onemocnění vyhnout,“ myslí si Ivo Varvařovský.

Příznaky infarktu myokardu

Infarkt přichází u poloviny lidí z plného zdraví, druhá polovina už nějakou zkušenost má. „V každém případě se jedná o krutou, svíravou bolest na hrudi, může se šířit do zubů, do rukou, Potíte se, je vám nevolno. Bolest trvá deset minut a déle a nepřestává,“ popisuje příznaky MUDr. Varvařovský.

Pardubice jsou v léčbě na špici

Jak probíhá operace infarktu myokardu, popisuje vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL Pardubice Ivo Varvařovský: „Abychom ucpanou tepnu zprůchodnili, musíme se tam dostat. Většinou se to dělá tepnou v třísle. V Pardubicích jsme zavedli jako první přístup přes ruku, přes radiální tepnu, kde zásadně klesá riziko krvácení. Výkon je tak pro pacienta příjemnější. Dlouhým brčkem se dostaneme k srdci, do místa v tepně, které bylo zacpané, dáme zevnitř takové lešení. Říká se tomu stent. Většinou bývají kovové, z chromu nebo z platiny, teď se začínají používat vstřebatelné stenty, tam teprve začínáme s výzkumem.“

Čas hraje hlavní roli i na operačním sále

Od chvíle, kdy se pacient dostane na sál do zprůchodnění tepny, uplyne v evropském průměru 45 minut.

„Naše poslední měření ukazují, že to máme v Pardubicích za 18 až 19 minut. Samotná operace trvá podle rozsahu opravy od půl hodiny do dvou hodin,“ uzavírá MUDr. Varvařovský.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka