Inspirace pro garsonky? Dovolená v obytném autě, říká bytová designérka

Celoživotním cílem interiérové designérky Hany Matějkové je pomáhat lidem lépe bydlet. Ačkoliv už jako malá holka chystala bydlení pro své panenky, k bytovému designu se dostala až po mateřské dovolené. V minulém roce se stala Živnostníkem roku Pardubického kraje.

Hana Matějková pochází z Pardubic. Svou první knihu o bytovém designu dostala od rodičů ke 13. narozeninám. Po studiu na obchodní akademii v Pardubicích a vysoké škole ekonomické v Brně pracovala na manažerské pozici v agentuře pro podporu podnikání a investic. K bytovému designu se profesně dostala až po mateřské dovolené a ještě tak trochu oklikou. Stačily tři roky práce a stala podnikatelkou roku v Pardubickém kraji.

Vy jste si zřejmě svou současnou prací naplnila svůj dětský sen…
Ano je tak, ale všechno do sebe zapadlo jako dílky puzzle. V té době, kdy se ty jednotlivé části vyvíjely a sestavovaly ve mně, tak jsem to opravdu netušila, ale potom jsem navštívila řadu seminářů, kurzů a dostala jsem se až k interiérovému designu a všechno do sebe zaklaplo.

Pojďme teď vyvrátit mýtus, že bytový design je jen pro někoho, že je zkrátka tak drahý, že si ho může dovolit jen málokdo.
Jde o to, že pro jakýkoliv prostor nějaký rozpočet mít musíte, takže úplně z nuly opravdu nic udělat nejde. Ten rozpočet musí být minimálně na pořízení základních kusů nábytku a nějakých dekorací. Nicméně představa, že bytový design je něco, co navrhne architekt, je dneska už přežitá, pomáhají k tomu i různé osvětové pořady, programy v televizi. Mnoho lidí už se začíná o tuto oblast aktivně zajímat, což je fajn. Stejně jako si necháte udělat zahradu od zahradníka, tak stejně tak byste si měli navrhnout svůj domov. Trávíte v něm spoustu času a opravdu ovlivňuje vaši psychiku víc, než si myslíte.

Novostavba rodinné vily s prvky funkcionalismu podle návrhu Hany Matějkové

Kde berete inspiraci?
Všude možně. Teď jsme třeba byli na dovolené s obytným autem, kde je všechno na pár metrech čtverečních, takže to je obrovský zdroj inspirace, co se týká řešení třeba garsonek. Taky to hodně uplatňuji, že dávám skříňového systémy až do stropu a nacházím multifunkční řešení prostoru. Nejvíce inspirace získávám na výstavách, veletrzích. Dost času strávím i čtením různých blogů, návodů, na internetu obecně.

S jakými klienty se vám dobře spolupracuje?
Nejhorší je, když klient neví, co chce. To je potom velká šance, že se nestrefíme. Já klientovi ukazuji několik typů obrázků, u každého obrázku po něm chci, aby mi řekl, jaké řešení se mu líbí. Takto to řeším, když klient opravdu neví.

Jaké prostory zařizujete nejraději?
Největší radost mi dělají komerční prostory, protože tam je možné opravdu popustit uzdu fantazii, není tam nutné až tolik sledovat praktické využití každého metru, koutu. Může to být interiér kancelářské budovy, může to být restaurace, kavárna apod.

Interiéry kanceláří Kostka v industriálním stylu podle návrhu Hany Matějkové

Jaké největší chyby se dopouštíme, pokud se do zařizování bytu pustíme sami?
V první řadě jde o to, že prostor musí mít určitý koncept. Musí mít nějakou myšlenku, nějakou linku, kterou je propojen. Často se setkávám s tím, že hlavní otázka je, jaká bude sedačka a z jakého obchodu bude kuchyň. Vždycky říkám, že to je to úplně poslední, co nám z toho návrhu vyplyne. Je důležité, aby ten byt něco vyzařoval, aby prozrazoval něco o majitelích, abychom nezařizovali uniformní byty, vzorové byty.

A na čem právě teď pracujete?
V hlavě mi běhá několik projektů. Jednak je to novostavba, na naše poměry opravdu hodně velkého domu, v moderním stylu, která mě hodně baví. Dále pracuji na kancelářských prostorech, dokončuji realizaci jednoho bytu v Praze. Dále mě čekají dva dětské pokojíčky, na které se velmi těším, protože jde o takové docela kreativní děti se zvláštními zálibami. Musím říct, že práce mám kupu. Za to jsem vděčná.

Minulou neděli seděl na vašem místě horský vůdce a horolezec Zdeněk Hák a tady je jeho návrh pro vás. „Můj byt vypadá asi jako skladiště materiálu s pěkným obývákem. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli by mi zdarma udělala nějaký návrh na rekonstrukci bytu a já bych ji za to zadarmo vzal na nějakou horskou túru podle jejího přání.“
Přijímám.

Na co se designérka ptá klientů, než začne s realizací jejich domovů, jaká jsou pravidla pro zařizování interiérů, jak probíhá úvodní rozhovor s klienty? Dozvíte se ze záznamu pořadu…

Interiér bytu pro maminku s dcerou podle návrhu Hany Matějkové
autor: ZAR
Spustit audio