Jak na silnou a šťavnatou pažitku? Stříhat a jíst čerstvou. Dochuťte s ní třeba dipy nebo zálivky
Pažitka je užitečná bylinka, jejíž konzumace člověka ochrání před nachlazením, vysokým krevním tlakem a trávicími obtížemi.
V některých kulturách byla dokonce používaná jako protijed. Dokáže skvěle povzbudit trávení. Obsahuje hodně vitaminu C a posiluje imunitu. Najdete v ní spoustu minerálů – zejména vápník, draslík, fosfor a železo.
Pokud ale chcete čerpat její vitaminový potenciál, je nejlepší ji využívat čerstvou. Výborně chutná v pomazánkách, salátech nebo jako posypka na krajíc chleba s máslem. Dochuťte si s ní majonézy, dipy ke grilování nebo jogurtové zálivky salátů.
Pokud chcete, aby bylinka měla silné stonky, je potřeba podpořit její růst pravidelným zastřiháváním. Ostrými nůžkami proveďte střih tak, aby zůstala délka maximálně 5 centimetrů. Jednoduše pažitkové stvoly rukou uchopte do snůpku a ustřihněte. A těšte se na příští a daleko bohatší sklizeň.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka