Jak napsat dobrý životopis a zvládnout přijímací pohovor?

7. říjen 2015

Co je dobré vědět při hledání nové práce? Například to, jak sepsat životopis, motivační dopis nebo jak se připravit na přijímací pohovor u budoucího zaměstnavatele.

Se vším vám poradí na krajské pobočce úřadu práce v Pardubicích. Základní informace nám sdělila v Radioporadně pracovnice úřadu práce Bc. Kateřina Burešová.

Jak sepsat strukturovaný životopis

  • Hlavička - tam patří jméno a příjmení, rodinný stav. Je na dobrovolnosti každého, zda udá informace o věku a počtu dětí.

  • Vzdělání – uvádíme od posledního ukončeného vzdělání sestupně. Název školy, obor a jakou zkouškou bylo zakončeno. Základní školu uvádíme pouze v případě, je-li posledním ukončeným vzděláním.

  • Pracovní zkušenosti – od posledního ukončeného pracovního zařazení. Datum, odkdy dokdy jsme pracovali, název zaměstnavatele, název pozice, stručně náplň práce.

  • Kurzy – všechny kurzy, školení, které jsme absolvovali a máme z nich osvědčení nebo certifikát. Některé kurzy nabízí zdarma i úřad práce.

  • Jazykové dovednosti – doplňujeme podle evropského referenčního rámce pro jazyky. Pomocí sebehodnocení kandidáta si určíte úrovně. Slouží k tomu tabulka, která je dostupná na internetu. Hodnotí se porozumění, mluvení a psaní.

  • Řidičské schopnosti – Pokud nechcete řidičský průkaz využívat, roky už jste neřídili, tak ho raději do životopisu neuvádějte

  • Vlastnosti a dovednosti – uveďte všechny vlastnosti, které by vám mohly pomoct a zaujmout zaměstnavatele 

  • Zájmy, koníčky

Na závěr životopisu patří datum a místo vytvoření a vlastnoruční podpis.

Existují i evropské šablony, podle kterých je možné životopis napsat. Ale pro běžné potřeby jsou poněkud složitější.

Motivační dopis

Motivační a průvodní dopis je doplňkem životopisu. Je psaný ve větách a je samostatnou přílohou. Nejdůležitější je zaujmout už prvními větami, aby měl zaměstnavatel důvod číst dál.

Motivační dopis obsahuje informace o tom, na jakou nabídku práce reagujeme a kde jsme ji našli. Popíšeme, proč právě my jsme vhodným kandidátem, můžeme upozornit na kladné vlastnosti, na své předchozí zkušenosti, které bychom mohli využít v nové práci na dané pozici. Nakonec uvedeme, že bychom se rádi setkali na osobním pohovoru, kde upřesníme další informace Text by neměl být delší než půl strany A4. Pod textem uvedeme své jméno a pod něj opět kontaktní údaje.

V motivačním dopise můžeme uvést i kontaktní osoby pro reference s emailem nebo telefonem na ně.

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, pracovní pohovor, dohoda, jednání, zaměstnanec, nadřízená, podřízený (ilustrační foto)

Přijímací pohovor

„Nejdůležitější je, zjistit si co nejvíce informací o firmě, kde se ucházíte o práci. Je smutné, když dělník přijde na pohovor do továrny a neví, co se tam vyrábí….“ uzavírá Radioporadnu Kateřina Burešová.

autor: jsl
Spustit audio