Jak se vyrábí kvalitní zmrzlina? Fígl je v mražení a opakovaném mixování

Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená. A také se nesmí okamžitě rozplynout na jazyku. Lidé mají rádi čerstvé suroviny. Zájem o zmrzlinu z průmyslových směsí opadává.

Velmi dlouho u nás byla oblíbená hlavně točená zmrzlina. Ale teď začíná hrát prim zmrzlina ručně dělaná, kam můžete dát i čerstvé byliny, fialky, ořechy, mandle a další ingredience. V případě točené zmrzliny si tolik vyhrát nemůžete, protože výrobní stroje nepovolí větší kusy. Posledním trendem je zmrzlina špachtlovaná.

Špachtle je ke zmrzlině šetrnější

Nandává se do kornoutu pomocí špachtle ne nepodobné té zednické. Lidé chtějí zkoušet různé chutě řemeslných zmrzlin. Je sice celkem jedno, jestli vám ji zmrzlinář nandá kleštěmi nebo špachtlí, přesto frčí hlavně špachtle. Asi proto, že připomínají dovolenou u moře v Itálii, kde stejným způsobem dávají zmrzlinu do velkých kornoutů.

„Dobrou zmrzlinu poznáte podle toho, kolik lidí na ni stojí frontu. Velká výtoč totiž zaručuje, že se suroviny dlouho neskladují a zmrzlina je stále čerstvá,“ říká zmrzlinářka Monika Pavlisová. „Ve zmrzlině by neměly být hrudky, na jazyku byste měli cítit jemnost a hebkost bez krupiček. Záleží i na tom, jaký máte celkový pocit z pojídání zmrzliny. Rozhodně by neměla příliš studit, spíše byste měli cítit teplejší nádech v puse. A ten zajistíte tak, že do zmrzliny zapracujete vzduch.“

Jak dostat vzduch do domácí zmrzliny

Postup je velmi jednoduchý. Stačí třeba jen tvaroh smíchat s cukrem nebo si připravit ovocný sorbet z vody, cukru a ovoce. Fígl je v postupném mražení a opakovaném mixování. Hotovou směs dáte na 15 minut zamrazit, poté ji vyndáte, znovu rozmixujete, zase zamrazíte na čtvrt hodiny, vyndáte a rozmixujete. Velmi záleží na tom, kolik vzduchu do zmrzliny dostanete, aby byla stále ještě jemná, ale na druhou stranu se z ní nestala jen pěna. Zmrzlina by se vám neměla okamžitě rozplynout na jazyku.

Zmrzlinová špachtle

Stále více lidí upřednostňuje zmrzlinu do kelímku. Vychutnají si samotnou zmrzlinu a necítí chuť vafle. Točená zmrzlina se točí do rovných kornoutů. „Ale špachtlovaná zmrzlina, která vypadá honosně, si zaslouží dlouhý kornout. Když ho dáte dítěti do ruky, tak na něm vidíte, jak si vysokánskou zmrzlinu nese jako pravý poklad,“ usmívá se Monika Pavlisová.

Jednoduchá domácí sorbetová zmrzlina

25 procent vody
25 procent cukru
50 procent ovoce
šťáva z citrónu

Postup:

Cukr necháme převařit ve vodě a vytvoříme cukerný roztok. Vychladíme a přidáme ovoce. Vymačkáme trochu citrónu. Citrón se hodí do ovocné zmrzliny. Má totiž zvláštní efekt, že vytahuje tu správnou chuť ovoce. Vše rozmixujeme.

Takto připravenou zmrzlinu dáme do připravené nádoby a vložíme na čtvrt hodiny do mrazáku. Poté vyndáme a lehce ztuhlou směs znovu vymixujeme. Postup ještě dvakrát zopakujeme.

autor: jsl