Jak upéct opravdu krásnou vánočku podle Josefa Maršálka

Jak upéct opravdu krásnou vánočku podle Josefa Maršálka
Na perfektní vánočku potřebujeme perfektní těsto, které je správně zaděláno, nelepí se na vařečku, ani k míse. Přidáváme do něj rozinky, které nesmí být zbytečně dlouho máčené v rumu. Před vlastním tvarováním musí těsto akorát vykynout. Je důležité, aby všechny prameny vážily stejně.
Vánočku spleteme tak, jak jsme zvyklí, a před dalším kynutím ji postříkáme vodou pomocí rozprašovače.
Vánočku potřeme vajíčkem až těsně před tím, než ji vkládáme do trouby. Její objem musí být 2,5–3x větší v poměru s tím, který byl před kynutím.
Pečeme ji velmi pomalu při 160 °C na program horkovzduch. Vánočka vážící jeden kilogram se peče asi 30 minut. Před vytažením zkusíme špejlí, jestli je hotová.
Pokud dodržíme tyto zásady, vánočka se nám povede – nepotrhá se, nesveze se. Bude držet tvar a krásně vypadat.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.