Jak vybrat dobrou mouku radí cukrář Josef Maršálek

Největší audioportál na českém internetu

I u hladké mouky se rozlišuje několik druhů | Foto: Vlad Kutepov, Fotobanka Unsplash

Při výběru mouky pro pečení je nejdůležitější, kolik obsahuje bílkovin. Tento údaj by měl být uveden na obalu. Čím je obsah bílkovin vyšší, tím lépe. A kolik to tedy je?

Minimální množství by mělo být 11 g bílkoviny na 100 g mouky. Bílkovina = lepek, který zaručuje, že jsou kynutá těsta taková, jaká jsou, tedy křehká, a piškotové dortové korpusy jsou takové, jaké máme rádi.

Mouku, kterou dneska běžně koupíme v jakémkoliv obchodě, skladujeme vždy na suchém a dobře větraném místě. Mouka nikdy nepatří do vlhkého prostředí, protože pak nasává vlhkost, začne hrudkovatět a to je jeden z důvodů, proč musíme před použitím použít síto a mouku prosít.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.