Janek Ledecký načíná šňůru festivalu Hudba pomáhá. Vystoupí i speciální orchestr

19. listopad 2021

Parta kamarádů s dobrým srdcem každoročně pořádá benefiční koncerty pro potřebné. Letos už popatnácté. Trvat by měly od 19. listopadu až do Vánoc.

„Tuhle akci zakládal můj kamarád, který měl kamarádku, a té se narodil postižený syn. Protože byl muzikant, uspořádal první koncert a udrželo se to až do této doby,“ vzpomíná ředitel festivalu Hudba pomáhá Karel Telecký.

Odkojeni muzikou

Festival Hudba pomáhá zahájí Janek Ledecký a pokračovat bude přes celý prosinec na různých místech Pardubického kraje. Koncerty připraví takzvaný Hudbí komorní orchestr. „Platná opatření nám znemožňovala průběžně zkoušet v plné sestavě. Scházeli jsme se po sekcích. Každý se tedy připravoval samostatně a setkali jsme se až na generálce. Zjistili jsme, jaká v tom je úžasná energie, jak moc lidé chtějí hrát, jak je to baví,“ soudí dirigent Lukáš Hrubeš.

Členové orchestru představují jeden velký mix. „Jsou tam žáci základních uměleckých škol, jejich učitelé, pár absolventů konzervatoří a akademií, spousta nadšenců. Sejde se třeba dvanáctiletý tubista s kontrabasistou, který je takovým dědečkem všech.“ A Karel Telecký doplňuje: „Řekl bych, že jsme jediný orchestr, který v sobě má kojící sbor-samé matky na mateřské. Kojí samozřejmě v pauzách.“

V roce 2020 musel festival kvůli covidu vzít zavděk on-line prostředím. „Vysílali jsme živý stream plný pečení vanilkových rohlíčků. Hrála kapela, setkali jsme se s rodinami, které jsme v uplynulých letech podporovali,“ vzpomíná Telecký. Na letošek je už připravená plnohodnotná vánoční šňůra. Výtěžek půjde na nákup auta s konstrukčními úpravami pro vozíčkáře. Jezdit v něm bude Tomáš Lněnička z Morašic, který trpí svalovou dystrofii. 

Program 2021

  • Pátek 19. 11. 2021 19:00 Smetanův dům, Litomyšl – Janek Ledecký
  • Neděle 21. 11. 2021 17:00 a 19:30 kostel sv. Petra a Pavla, Morašice – vánoční koncert
  • Sobota 4. 12. 2021 19:00 Tylův dům, Polička - vánoční koncert
  • Neděle 12. 12. 2021 19:00 Smetanův dům, Litomyšl - vánoční koncert
  • Sobota 25. 12. 2021 18:00 Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto - vánoční koncert
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související