Jarní sluníčko může poškodit kůži

9. duben 2004

I jarní sluníčko může poškodit kůži. Většina lidí se domnívá, že jejich pleť může spálit až horké letní slunce, ale i na jaře je nutné se chránit. Odborníci doporučují používat denní krémy s ochrannými UV filtry. Další rady připojuje přimář kožního oddělení pardubické nemocnice David Stuchlík.

"Je nutné pobyt na sluníčku postupně prodlužovat podle reakce kůže, řídit se tím jak naše kůže zareaguje ve smyslu zrudnutí. Každý člověk má určitý fototyp, to znamená určité množství ochraného pigmentu. Závisí to na barvě vlasů, na barvě očí a souvisí s tím, jak naše kůže zareaguje na sluníčku. Lidé s vyšším fototypem, to znamená s tmavší kůži reagují méně na první sluníčko. Lidé s pletí světlejší a modrýma očima samozřejmě pobývat dobu krátší na sluníčku."

Opalování
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.