Javory zmizely, dřevorubci pokáceli i čtyři zdravé stromy

23. únor 2015

Sukova třída v Pardubicích je bez javorové aleje. Mohutné stromy byly ve špatném stavu. Při větru se javorům lámaly větve a před časem dokonce jedna z nich spadla na projíždějící auto.

Město proto rozhodlo, že zhruba osmdesátileté stromy z bezpečnostních důvodů odstraní. Už od soboty je kácela specializovaná firma pomocí jeřábu. Stromolezci odřezávali jednu větev za druhou, a jeřáb je postupně pokládal na zem, aby nespadly do vozovky nebo na trolejové vedení.

„Běžné kácení se provádí ze země. Tady jsme nuceni odřezávat jednotlivé větve a zajišťovat je tak, aby nepoškodily trolej a nic dalšího,“ říká Michal Kindl, šéf arboristické firmy, které to tady má na starost.

Alej byla 80 let stará

Dvouproudou silnici u Domu hudby lemovaly stromy už od 30. let minulého století. Před časem se ale pod nimi objevila cedule upozorňující chodce a cyklisty na pád velkých větví. Kvůli bezpečnosti teď šly všechny stromy k zemi.

Plánek kácení stromů na Sukově třídě

Celkem dřevorubci pokáceli 14 stromů - 10 mohutných javorů a čtyři menší. Povolení k pokácení má město pouze na oněch 10 vzrostlých stromů. V době kdy bylo povolení vydáno totiž menší stromy ještě byly pod limitem, kdy je k jejich pokácení povolení nebylo potřeba.

Čtěte také

Podle zastupitele Filipa Sedláka ze sdružení Naše Pardubice ale mezitím stromy povyrostly a obvod jejich kmene přesáhl 80cm. Sedlák tvrdí, že město na tento fakt upozorňoval ještě před pokácením těchto stromů a že stromy byly pokáceny v rozporu se zákonem.

Michal Kindl z arboristické firmy, která stromy odstraňuje, s tím nesouhlasí: „Pan zastupitel, který se nám nepředstavil, nás na to upozorňoval, tak jsme si tuto skutečnost ověřovali a máme k tomu i fotodokumentaci, že ty stromy neměly větší obvod, než 80 centimetrů.“

Dřevorubci k pokácení zdravých stromů přistoupili z toho důvodu, že s nimi nepočítal projekt na rekonstrukci Tyršových sadů.

autoři: pta , ZAL , KAL
Spustit audio