Je stará a prázdná. Přesto je Pernštejnská truhla nejcennějším pokladem pardubického zámku

28. červenec 2016

Pernštejnové zanechali ve sklepení pardubického zámku obrovskou truhlu, která je v naší republice jedinečným unikátem, který nemá obdoby. Něco takového nemají ani na Pražském hradě, ani nikde jinde v Česku.

Truhla z 15. století je podle ředitele Východočeského muzea Pardubice Tomáše Libánka skutečně exkluzívní záležitostí. Je totiž velmi rozměrná. Na svou dobu dosahuje gigantických rozměrů. Je čtyři a půl metru dlouhá a metr široká.

Zdobí ji velmi složité kování s pěti zámky, které dokládají její úctyhodné stáří. Ale nejcennější je to, že zůstala neporušená. Dřevo přetrvalo více než pět století.

Je skutečně pravá

Existuje písemná zmínka o tom, že Vilém z Pernštejna , který v Pardubicích pobýval v 90. letech 15. století sestoupil do těchto prostor a uložil si svá roucha do truhly pod kaplí Tří králů.

Kování, které se na truhle dochovalo také v neporušeném stavu, je podle znalců taktéž pravé. Pochází tedy z 15. století. „Navíc se zkuste přenést do tehdejší doby. Lidé byli oddáni bohu. A jaký prostor vybrat pro takový poklad, než právě ten, který se ukrývá pod kaplí, kterou střeží boží síla.“ Vysvětluje místo úkrytu Pernštejnské truhly Tomáš Libánek.

Tuny zlata, oblečení nebo důležité listiny

Co si myslíte, že se v Pernštejnské truhle ukrývalo? Tuny zlata byste tam asi nenašli. Zato velmi cenné listiny, kterých si Pernštejnové cenili víc, než zlata. Tento rod patřil k nejbohatším a nejmocnějším u nás. A listiny ukryté v truhle umocňovaly jejich vliv na tehdejší politiku.

Pernštejnská truhla z 15. století

Redaktorky Jitka Slezáková a Tereza Brázdová se k Pernštejnské truhle vydaly. Nejprve vstoupily do zámecké Kaple Tří králů a odtamtud po točitých schodech do sklepení, které je z pozdně gotické doby. V místnosti, která předchází té, ve které stojí truhla, je jen malé okénko, kterým se člověk rozhodně neprotáhne.

Jak se dostala Pernštejnská truhla do sklepení

„Je to záhada, která se dá vysvětlit dvěma způsoby,“ říká Tomáš Libánek. „Buď ji mistři tesaři v 15. století stavěli uvnitř sklepení, přímo pod zámeckou kaplí. Nebo pro hotovou truhlu vytvořili speciální otvor, kterým ji dopravili dovnitř a otvor opět zazdili. Pravděpodobnější je ale vzhledem ke gigantickým rozměrům truhly první varianta.“

Truhla nezůstane návštěvníkům utajená…

…slibuje ředitel Východočeského muzea Pardubice Tomáš Libánek. „Letos v září chceme návštěvníky poprvé ve velmi omezeném počtu k truhle přivést. Ale stále budeme hlídat podmínky, ve kterých truhla přežila bez úhony stovky let. Porušení klimatu si nemůžeme dovolit.“

Proto se Pernštejnská truhla nemůže stát součástí běžného prohlídkového okruhu. Možná ale budete mít to štěstí a budete mezi prvními zářijovými návštěvníky sklepení pod zámeckou Kaplí Tří králů.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.