Jedlé květy dokážou cukrovinky a lahůdky ozdobit i dochutit. Na zimu je možné je sušit nebo zmrazit

12. srpen 2025

To, že jsou některé kvítky jedlé, už nějaký čas vídáme v cukrárnách nebo na rautech. A doma také občas osmažíme bezový květ nebo naplníme ten cuketový. Jedlé jsou často i květy, do kterých bychom to ani neřekli.

Hana Neckářová pěstuje na své farmě v javorové aleji na okraji Pelhřimova bylinky a především květiny. A nejen do kytic. Mnohým z nich opatrně otrhává kvítky a nabízí je jako ozdobu, doplněk zákusků a lahůdek.

Člověk by při pohledu do foliového tunelu se záhony nevěřil, co všechno je jedlé. Například voskovky, které nejčastěji vidíme na hřbitovech. „Všechny begonie jsou jedlé. Voskovka se hodí ke studené kuchyni, tvarohovým pomazánkám,“ říká Hana Neckářová a ukazuje na záhon voskovek různých barev. Jedlé jsou i velké begonie, které zdobí okna a balkóny.

„Jedlé květy pěstujeme většinou v krytech proto, abychom zabránili kontaminaci,“ dodává s tím, že i při trhání jedlých květů ve volné přírodě je třeba dát pozor například na hnojená pole v sousedství, znečištění zvířaty a podobně.

Jedlé květy Hana Neckářová pěstuje v bio kvalitě ve foliových tunelech. Je tak zajištěná ochrana před kontaminací

Některé květy mají chuť neutrální, například pelargonie, jiné mohou být štiplavé nebo kyselé. To je příklad begónií. „Český lidový název begónie je kysala“ říká Hana Neckářová. Některé čerstvé květy jídlo jen dozdobí, jiné, jako třeba velké zvonky, je možné plnit. Své využití najdou jak velké květy tykví, tak droboučké kvítky bylinek, například calamintha nepeta.

Jedlých květů se nemusíme zříkat ani mimo sezónu ani v zimě. Hana Neckářová míchá směsi sušených květů, které krásně dozdobí třeba šlehačkový zákusek. „Cenné využití je zamražení do ledových kostek. Tady ty violky i ten brutnák vypadají hezky v ledové kostce,“ ukazuje zahradnice na záhon. Takovou ledovou kostku je pak možné vhodit do svátečního nápoje.

Nápoj ozdobený květem vypadá hned efektněji

I když se zdá, že jsou jedlé květy moderní novinka, není tomu tak. Už naše babičky smažily kosmatice z bezových květů a plnily květy tykví. A kdo z nás občas na jaře neuzobnul sedmikrásku nebo fialku? A jedlé jsou třeba i tulipány! „Historie používání květin v gastronomii sahají až do staré antiky. Dělalo se violkové víno,“ dodává Hana Neckářová.

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.