Jedno omezení střídá další. Část rychlodráhy v Pardubicích bude přes měsíc v rekonstrukci

7. červenec 2022 10:10

Dopravní komplikace v centru Pardubic nekončí. Podjezd na ulici 17. listopadu je sice ode dneška opět průjezdný, výrazné komplikace ale znovu nastanou od příštího týdne, kdy začne Ředitelství silnic a dálnic s opravou části Hlaváčovy ulice, tzv. rychlodráhy.

Opravovat se bude jen malý kousek od křižovatky u autobusového nádraží po odbočku k poště. Jde tedy jen o asi 120 metrů dlouhou vozovku. Práce jsou součástí opravy celé křižovatky U Marka.

Pouze částečná uzavírka

Ředitelství silnic a dálnic původně chtělo tuto část silnice na tři týdny úplně uzavřít a provoz odklonit na objízdné trasy, to ale krajský úřad Královéhradeckého kraje - který o tom rozhodoval, nepovolil. Že o podobných věcech rozhoduje místně nepříslušný úřad je běžná věc kvůli možné zaujatosti místních úředníků.

Ředitelství silnic a dálnic tedy přistoupilo k variantě, že když tedy nebude úplná uzavírka, budou se práce provádět na dvě etapy, tedy po polovinách a jen při částečné uzavírce. Tím bude sice zajištěná průjezdnost místa, ale zároveň se taky prodlouží doba prací. Začnou příští týden v pondělí 11. července a budou trvat až do 21. srpna.

Dopravní situace kolem vlakového i autobusového nádraží v Pardubicích je obecně složitá. Pomoct by měl severovýchodní obchvat města. Ředitelství silnic a dálnic aktuálně vybírá stavební firmu a plánuje, že práce by měly začít letos na podzim. Trasa je už vykácená a po záchranném archeologickém průzkumu. Pokud práce začnou letos, hotovo by mělo být zhruba za dva roky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související