V Pardubicích začala úplná uzavírka podjezdu na ulici 17. listopadu

1. červenec 2022 07:10

Řidiče, cyklisty i chodce v Pardubicích ode dneška čekají komplikace. Kvůli modernizaci železničního koridoru je až do 7. července uzavřený podjezd na ulici 17. listopadu pro veškerou dopravu. Je to přitom hlavní průtah městem ve směru na Chrudim.

Výměna mostu je součástí kompletní modernizace železničního uzlu v Pardubicích. Doteď pracovali stavebníci za provozu, ale v poslední fázi to není z bezpečnostních důvodů možné. „Na základě požadavku je demolice stávající mostní konstrukce naplánovaná na noc z 1. na 2. července. Pracovat tady budeme nepřetržitě 24 hodin,“ říká Iveta Štočková, mluvčí dodavatelské firmy Eurovia.

Montáž nové ocelové konstrukce je pak naplánovaná na dny 3. a 4. července, kdy bude osazeno celkem 26 ocelových nosníků, z nichž každý je dlouhý 31 metrů.

Začala demolice železničního mostu nad ulicí 17. listopadu v Pardubicích

Štočková nevylučuje, že hlavně na začátku, kdy budou dělníci pracovat i v noci, může lidi z okolí rušit hluk, jde ale jen o první dva dny.  Jak přesně bude výměna mostu vypadat, popsal i mluvčí správy železnic Dušan Gavenda: „Bude odbourána původní deska mostu, stávající opěry, které zasahují do průchozího chodníku, a na nové opěry budou osazeny mostní nosníky. Celá konstrukce bude podbedněná, aby na ní bylo možné pracovat bez omezení provozu.“

Objízdné trasy

Protože pod mostem v době prací nebude možné projet ani projít, musí se řidiči, cestující i chodci připravit na prodloužení cesty. Všechny linky MHD pojedou po dvou objízdných trasách. Jedna vede přes nadjezd u Parama a druhá ulicí S. K. Neumanna a Anenským podjezdem. 7. července ráno se pak trolejbusy a autobusy na své původní trasy vrátí, kromě linky číslo jedna.

Po objízdných trasách budou muset jezdit i všichni řidiči, do podchodu nebudou moct ani chodci a cyklisté. Pro auta je objížďka směrem od Chrudimi vedená ulicemi Pod Břízkami, nebo Pichlova a pak dál na S. K. Neumanna, přes Sukovu třídu na ulici Palackého, a platí to i v opačném směru.

Chodci a cyklisté místo obejdou podchodem zvaným myší díra.

Spustit audio

Související