Jejich Semtex zná celý svět. Přesně před 100 lety vznikla pardubická Explosia

23. březen 2020 10:15

Přesně před sto lety, tedy 23. března 1920 byla v Pardubicích založená firma Československá akciová továrna na látky výbušné. Pod jménem Explosia existuje dodnes. V polovině 50. let v jejích laboratořích vznikla i legendární plastická trhavina Semtex.

Explosia byla dlouhá léta součástí podniku Synthesia a tedy Východočeských chemických závodů. Explosia je přitom název už z první republiky. „Explosia jako taková dostala svůj název v roce 1934, pak se samozřejmě stala součástí Východočeských chemických závodů. K názvu Explosia se dostala znovu v novodobé historii,“ říká mluvčí společnosti Martin Vencl.

První vedení Explosie ve 20. letech minulého století

Semtex, nebo C4?

Nejznámějším produktem je plastická trhavina Semtex. „Semtex je zkratka dvou slov – Semtín, kde vzniká a explosive nebo explosia, tedy výbušnina.“

V současné době Semtexu existuje asi deset různých druhů. Jestli ale byl vůbec první plastickou trhavinou na světě, se nedá přesně určit. Ve stejnou dobu totiž na trh přišla americká výbušnina C4. „Co se týká složení, tak se nějak extra neliší. Například od C4 není ani výkonnější, ani rychlejší. Co se týká autorství, je to takové složité, protože na patentu je například uveden Stanislav Brebera, o kterém se ví, že je jedním řekněme z otců Semtexu, na druhou stranu taková činnost nikdy nebyla na jednom člověku, vždycky šlo o nějaký tým,“ vysvětluje Vencl.

Nehody v Explosii

Výroba výbušnin je pochopitelně riziková a nehody nevyhýbají ani semtínské Explosii.

Velký výbuch v roce 1984 si vyžádal 4 lidské životy a 50 zraněných, z nichž 10 těžce. V Semtíně tehdy vybuchl sklad střelného prachu. Detonace rozbíjela okna i ve 20 kilometrů vzdálené Chrudimi.

Vstupní brána Explosie

„Nehody jsou součástí naší historie, my o tom víme, nijak to nepopíráme, bohužel to tak je,“ dodává Martin Vencl.

Explosia nevyrábí jen Stemtex, specializuje se také na výrobu střelných prachů. Vlastní ji stát a spadá po ministerstvo průmyslu a obchodu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související