Pardubická Explosia přísněji hlídá, aby zaměstnanci nevynášeli Semtex

22. říjen 2015

Pardubická Explosia přijala přísnější bezpečnostní opatření. Zavádí taky namátkové kontroly svých pracovníků a zvýšila ostrahu v celém areálu podniku.

Přísnější kontroly souvisí s kauzou nedovoleného ozbrojování, kdy policie u dvou zaměstnanců firmy zajistila větší množství chemikálií a trhavin včetně Semtexu, který chemička vyrábí.

Cílem bezpečnostních opatření je zabránit případným krádežím výbušnin a jejich pašování z chemičky ven.

Čtěte také

Připomeňme, že jeden z pracovníků firmy nelegálně uchovával materiál ve svém rodinném domě ve Valech u Přelouče. Protimafiánský útvar policie v této souvislosti stíhá další tři lidi, s výbušninami chtěli obchodovat.

Postup Explosie řešila i bezpečnostní rada Pardubického kraje.


Společnost Explosia
Akciová společnost Explosia byla založena v roce 1998 jako obchodní společnost s předmětem činnosti zahraniční obchod s vojenským materiálem.
Plastická trhavina SEMTEX®, která se zde vyrábí, byla vyvinuta koncem padesátých let. Název je kombinací slov SEMTín a EXplosive. Původně byl SEMTEX® určen především pro odminovací prostředky, postupně se však jeho použití rozšířovalo i pro civilní trhací práce.

Redaktor Ondřej Wolf se včera v podvečer setkal přímo u semtínské chemičky se šéfem rady Martinem Netolickým z ČSSD, hejtmanem Pardubického kraje. Ten krátce po jednání s vedením firmy řekl, že zvýšená bezpečnostní opatření vítá, že jsou maximální, nicméně připustil, že nikdy nelze 100% vyloučit selhání jednotlivce.

To, jestli zaměstnanci Explosie výbušniny vynášeli přímo z továrny, zatím policie nepotvrdila. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu informace neposkytuje a argumentuje pokračujícím vyšetřováním případu. Faktem zůstává, že jako možný zdroj výbušnin označil právě semtínskou Explosii. Státní podnik se k tomu vyjadřovat odmítá.

Vjezd do areálu - nepovolaným nepřístupno

Do chemičky by během listopadu měli zamířit inspektoři z Českého baňského úřadu a provedou evidenční kontrolu trhavin.

Cílem bude zjistit, jak evidenční záznamy odpovídají fyzickému stavu vyrobených nebo naskladněných výbušnin a polotovarů.

Podle úřadu se tak dá zjistit, jestli se nějaký výrobek třeba neztratil. Podle mluvčího Bohuslava Machka ale kontrola nemá s kauzou přímou souvislost, protože je plánovaná dlouho dopředu.

autor: wol
Spustit audio