Jevíčko: Letos hasiči vyjeli více než devadesátkrát

27. listopad 2015

Překonali tak svůj dosavadní rekord. Nejnáročnějším obdobím byly prázdninové měsíce. To k mimořádným událostem nebo jako technická pomoc vyjížděli hasiči z Jevíčka celkem čtyřicetkrát.

Hasiči SDH Jevíčko jsou jednotkou JPOII/I, která má šestnáct členů. Stálou pohotovost drží vždy čtyři členové jednotky - velitel družstva, strojník a dva hasiči. Výjezd k události musí uskutečnit do pěti minut.

Mezi obtížnější zásahy jevíčských hasičů letos patří zajištění uvolněné plechové střechy na budově bývalé sýpky. Právě na ní hasiči museli použít lezeckou techniku. „Ten zásah jsme vlastně využili zároveň i k našemu cvičení. Na střeše jsme si vyzkoušeli různé úvazové techniky“, vysvětluje člen jednotky František Skácel. „Pro tyto práce vlastně musíme absolvovat i speciální školení a výcvik. Jde o práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Tuto odbornou přípravu musí absolvovat každý člen jednotky, v rozsahu čtyřiceti hodin ročně, “ dodává velitel zásahové jednotky Stanislav Ducháček.

Zasahovali také u výbuchu kabiny

Hasiči letos zasahovali u požáru bytu v bytovém domě v Jevíčku. Museli při tom použít dýchací techniku. Při hašení požáru pomáhali i zraněné osobě, které poskytli první pomoc. Mezi složité zásahy patřil také výjezd k výbuchu kabiny nákladního automobilu s následným požárem. Jeho řidič měl řidič velké štěstí, že v době výbuchu v kabině nebyl. Řidiči pomáhal hasič František Skácel: „S takovým typem zásahu jsem se ještě nesetkal. Když jsme přijeli, byla kabina řidiče celá zdemolovaná, ale řidič byl venku. Život si zachránil, i když měl na těle popáleniny různého stupně. Museli jsme se postarat v té první chvíli o něho a samozřejmě pak zajistit celé místo nešťastné události.“


SDH Jevíčko
Počet obyvatel: 2793
Počet členů: 129 (71 mužů, 25 žen, 33 dětí)
Rok založení SDH: 1870
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO II/1

Mají i mistra světa

V současné době má SDH Jevíčko 129 členů, jedno družstvo mladších žáků, dvě družstva starších žáků, dvě družstva dorostenců a po jednom družstvu mužů a žen. Letos se sportovní družstva účastnila dohromady okolo padesáti závodů v požárním sportu. Ženy SDH Jevíčko se v okresní lize Svitavska v požárních útocích celkově umístily na druhém místě, muži byli devátí.

Letošní rok přinesl úspěch starším žákům. Vyhráli totiž okresní kolo hry „PLAMEN“ v Jaroměřicích a postoupili do krajského kola, kde skončili na druhém místě, jen těsně jim utekla účast na Mistrovství ČR. Sbor také reprezentovali jednotlivci v disciplíně 60 m s překážkami. Největšího úspěchu dosáhl Martin Hrubý, který se stal přeborníkem Pardubického kraje.

Hasičské závody

Hasiči z Jevíčka jsou samozřejmě pyšní na titul Davida Dvořáka. Ten zvítězil s družstvem reprezentace ČR na mistroství světa, které se v srpnu konalo v Bělorusku. Úspěšně ale také zabodoval i v Českém poháru Rebel 2015, kde vybojoval druhé místo. Vedoucím kolektivu hasičské mládeže SDH Jevíčko je Jiří Bidmon: „Na všechny úspěchy našich mladých hasičů jsme velmi pyšní. Sbor a všechny ty věci okolo, to ale není jen o přebornících. Záleží na kolektivu. Největším vítězstvím je totiž stmelený kolektiv, “ dodává Jan Bidmon.

SDH Jevíčko pořádá celou řadu společenských i sportovních akcí. Tradiční hasičský ples, vítání jara, tedy setkání rodičů s dětmi a hasiči. Nechybí například u Mše svaté při příležitosti svátku patrona hasičů sv. Floriána. Hasiči si nenechají ujít ani vaření kotlíkového guláše a asistují při vaření punče při rozsvěcení vánočního stromu na náměstí v Jevíčku.

Sbor dobrovolných hasičů v Jevíčku byl založený v roce 1870, po velkém požáru v předchozím roce. Myšlenky o zřízení hasičského sboru se ujal František Till, lékárník v Jevíčku, který požádal obecní představenstvo, aby dovolilo cvičit s obecní stříkačkou. Během 145 let historie sboru se jevíčským hasičům podařilo uchránit celou řadu hasičské techniky, například stříkačku z roku 1930 nebo starý automobil Praga RN.

Dobrovolné hasiče z Jevíčka můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI JEVICKO na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.