Josefu Sochorovi přezdívají Slavíček z Polabin

2. leden 2020

V celostátní pěvecké soutěži v roce 1957 zvítězil nad Juditou Čeřovskou i Karlem Gottem. Josef Sochor se ale ani pak nestal zpěvákem z povolání a zůstal věrný Pardubicím. Přesto ale stále vystupuje a na svém kontě už má přes 20 alb.

Pěvecký a hudební talent zdědil Josef Sochor po svých rodičích, otec byl muzikant a matka měla krásný hlas. Malý Josef zpíval poprvé sóla už v roce 1950. Bylo mu 13 let a jeho talent objevil sbormistr pěveckého sboru měšťanky, kterou tehdy navštěvoval. A jako zpěvák s kapelou vystupoval už od roku 1954, bylo to především na odpoledních čajích a plesech v Pardubicích. Těm i jako zpěvák zůstal věrný dodnes.

Není divu, že dostal brzy přezdívku Slavíček z Polabin nebo polabinský slavík. Podobnost se Zlatým slavíkem Karlem Gottem není jen náhodná, mistra dokonce v začátcích jejich kariéry pěvecky porazil.

Zpěvák Josef Sochor

Bylo to v roce 1957, kdy se Karel Gott i Josef Sochor zúčastnili celostátní soutěže Hledáme nové talenty. Úspěšnější tady byl budoucí polabinský slavík, který doslova uchvátil publikum. „Zpíval jsem píseň Je máj a ty jsi úžasná, po které publikum tleskalo celých 15 minut,“ vzpomíná na svůj tehdejší úspěch Josef Sochor, který se pak nevydal do Prahy, jak mu bylo nabízeno, ani na dráhu profesionálního zpěváka.

Vystupoval rád a s láskou ale jen po večerech při zaměstnání. A nepřestal ani v důchodovém věku. Naopak, stále svým zpěvem těší publikum, natáčí videoklipy i nová CD, teď mu vychází už jeho 21.

Spustit audio

Související