Jsme národem pivařů. Je to dobře, nebo špatně?

19. červen 2015

My Češi máme největší spotřebu piva na osobu. Je to přibližně 160 litrů piva na osobu a rok, což je téměř dvakrát více než ve Spojených Státech. Jak nám ale řekl vrchní sládek ze Svitav Jiří Karlík, umírněné pití piva je zdraví velmi prospěšné. Pivo obsahuje důležité látky pro náš organismus. Také české pivo má ve světě velmi dobrý zvuk.

Pivo obsahuje vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. Vitamín B1 – thiamin odbourává v tkáních sacharidy a dodává tělu energii. Vitamín B2 - riboflavin je zase protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů. Niacin se významně podílí na výživě buněk.

Vitamin B6 - pyridoxin hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů. Kyselina listová je základním vitamínem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Čtěte také

Kolik piva sneseme

Pivo je alkoholický nápoj, není tedy možné popíjet ho bez uvážení po litrech. Podle vrchního sládka Jiřího Karlíka je rozumná míra pro muže 2 piva, pro ženu jedno. Pro osvěžení je nejlepší desítka, pro večerní posezení hutnější dvanáctka.

Historie piva

Chmelnice na našem území vznikaly už v 11. století v okolí klášterů a největšího rozmachu dosáhly za vlády Karla IV. a v 15. století. Podle historicky neověřených pramenů první zmínka o výrobě piva, jak ho známe dnes, pochází z darovací listiny krále Budweissera z r. 768.

Pivo je však mnohem starší. Tvořilo základní potravinu už ve starém Egyptě. Nejednalo se však o pivo v dnešním slova smyslu, zatím se ještě nepoužíval chmel. Takzvaně "chmelit" začaly ve velkém až slovanské národy. Nejproslulejší chmelnice vznikly na Lounsku, Žatecku a Rakovnicku, jejichž "zelené zlato" je na světových trzích stále velmi žádané.

Víte, že…

  • Největší pivní festival je Oktoberfest v Mnichově? Každoročně ho navštíví více než 7 milionů návštěvníků. Na ploše, která je přibližně velká jako 50 fotbalových hřišť se vypije okolo 6 milionů litrů piva.

  • O nejrychlejší vypití litru piva se postaral 22. června 1977 Steven Peetrosino. Vypil 1 litr piva za 1,3 sekundy ve městě Carlisle v Pensylvánii.

  • Největší dřevěný sud na světě byl vyroben v londýnském pivovaru Meux Brewery v roce 1795. Byl vyroben ze dřeva a mohutných železných obručí pro pivo porter a jeho objem byl 3 256 162 litrů.

  • Pivní rekord v pití piva v zubech získala Hana Zadinová z Havlíčkova Brodu. Vypila půllitr piva tak, že držela sklenici v zubech bez pomoci rukou za 9,4 s. Rekordu bylo dosaženo 4. června 2003 v Pelhřimově.

autor: jsl
Spustit audio