Kam na dovolenou? Třeba do kláštera

4. červenec 2009

Dovolenou nebo prázdniny lze trávit různě. Pokud chce někdo během této doby vystoupit ze shonu běžného života, může strávit pár dní v klášteře, například ve Francii je celá řada míst, která mají ubytování pro hosty. Kolegyně Jana Šustová jeden takový klášter navštívila a bylo to vskutku zajímavé místo. Ocitla se v románském kostele pocházejícím z 12. století, takže se v něm modlily celé generace řeholníků uprostřed panenské přírody. Zde jsou podrobnosti.

Takto zpívají sestry dominikánky v klášteře Chalais, který leží v téměř tisícové výšce v pohoří Chartreusse nedaleko Grenoblu. Ačkoliv ho hory oddělují od okolí, sestry se modlí i za lidi z běžného světa. Kdokoliv může v tomto duchovním prostředí načerpat posilu pro výšiny i hlubiny všedních dnů. Sestra Genevieve, která se stará o tamní dům pro hosty, uvádí.

"Nabízíme ubytování a stravu lidem, kteří sem přicházejí s respektem k našemu způsobu života, tedy k životu v tichu a s určitým odstupem od světa. Všichni se ale mohou podílet na životě modlitby - během dne máme pět liturgických modliteb, každý den slavíme mši svatou. Věřím, že pobyty u nás pomáhají lidem zakusit Boha a vedou k prohloubení víry."

Hosté v refektáři

Za ubytování s plnou penzí se platí - na francouzské poměry sice málo, ale když nemáte peníze, můžete podat pomocnou ruku a několikatýdenní pobyt si odpracovat.

"Lidé nám dopoledne pomáhají při práci na zahradě nebo při úklidu v našem malém domě pro hosty. Odpoledne mohou chodit na výlety, učit se francouzštinu nebo se věnovat nějaké jiné vlastní činnosti."

V klášterní pekárně na sušenky

Nejoblíbenější práce v klášteře Chalais je v pekárně na sušenky, jejichž výrobou si sestry vydělávají na živobytí. A tak se jeden den v týdnu věnuje samotnému pečení a celý klášter voní vanilkou, medem a kokosem. Po zbytek pracovních dní se pak sušenky ručně plní do krabic. U takovéto manuální práce v tichu se také dobře rozjímá. Ocenila to i studentka medicíny Céline Gasser:

"Žiji ve městě a obvykle mám hodně nabitý program. Život studenta je stresující, a tak jsem měla chuť prožít nějaký čas v klidu a přemýšlet. A také si myslím, že je potřeba Bohu poskytnout čas a ticho, aby k nám mohl mluvit. To jsem hledala - a tady v Chalais jsem to našla."

Sestry dominikánky při mši
Spustit audio

Více z pořadu