Kapři jsou mlsní. Nejraději mají chuť rozkládajícího se mořského masa

6. říjen 2016

Po sto čtrnácti hodinách tvrdého zápolení na novomlýnských nádržích získali Češi zlato. Parta kolem našeho hosta Karla Nikla dokázala přechytat celý svět. Pro českou kaprařinu je to obrovský úspěch.

Cílem soutěže World Carp Classic 2016 bylo během pěti dnů chytit tři kapry, kteří mají v součtu nejvíc kilogramů, a to se jim podařilo. Důležité je také to, že ulovená ryba v této sportovní soutěži se nesmí vzít, zabít ani poškodit, jinak jsou rybáři diskvalifikovaní. Ryba se vyfotografuje, ošetří a pustí zpátky.

Co je to kaprařina?

Kaprařina je dynamicky se rozvíjející rybářská disciplína zaměřená cíleně na lov kapra. Pro chytání kaprů rybáři potřebují speciální rybářské pruty a rybářské navijáky. Nejdůležitější je ale krmivo, boilies a pelety, které jsou tou nejefektivnější návnadou i nástrahou.

Boilies je vařená kulička těsta

Tyto kuličky musejí ve vodě vydržet dvacet čtyři hodin, nesmí se rozpadnout. Příchutí jsou stovky. Kaprům nejvíc chutná boilies na základě krilové moučky, což je mořský plankton. Do toho se přidávají různé příchutě. Kapři mají nejraději maso. „Takový nahnilý krab jim chutná ze všeho nejvíc a nám rybářům to krásně voní,“ doplňuje Karel Nikl.

Kapři berou i v listopadu a v prosinci


Kdybych vám přinesl do studia krmení, které chutná kaprům nejvíc, asi byste mě hnali.říká rybář Karel Nikl.

Podle zkušeností Karla Nikla je nejlepší pro chytání kaprů právě tato doba, kdy se citelně ochlazuje. Základem je samozřejmě dobré a teplé oblečení. Rybář musí být v teple, aby ho to bavilo. A je škoda nechat si ujít příležitost, kdy nejvíc berou.

„Hodně rybářů dělá obrovskou chybu, když s ochlazením uklidí rybářské náčiní do skříně. Kapři se do prvního zámrzu dají neskutečně nachytat. Pokud není zamrzlá voda v prosinci, dokážu nachytat víc kaprů než v létě,“ láká k vodě kaprař Karel Nikl.

Jaké pruty vybrat?

I s prutem po tatínkovi nebo dědečkovi si můžete perfektně zachytat, ale jen do určité vzdálenosti. Se starým bambusovým prutem se dá chytat tak do vzdálenosti padesáti metrů. Klíčové je v tomto případě, jak ryby zakrmíte, co nastražíte.

vítězové World Carp Classic 2016, Karel Nikl, Jan Dadák, Jakub Erhart

Ale když chcete chytat do vzdálenosti 130 nebo 150 metrů, vítězí rybář, který má na to speciální prut. Se starým prutem nemáte šanci do takové vzdálenosti nahodit.

Druhým velkým koníčkem Karla Nikla je chov koi kaprů

Na své zahradě v Kolíně vybudoval jezírko, kde tyto okrasné kapry chová. Je to něco vznešeného a úžasného. Ten, kdo přijde na návštěvu, má oči jen pro koi kapry v jezírku. Je to obrovský relax. Sednout si ke kaprům, hladit si je, krmit a odpočívat.

Karel Nikl testuje na svých koi kaprech i nástrahy zvané boilies, které pro rybáře vyvíjí. „Koi kapři jsou naši první testéři. Je úžasné, jak kapr dokáže poznat, jestli je to dobré, nebo ne. Já přijdu domů, hodím to tam těm svým klukům šupinatým, a když to není dobré, skoro se zamračí a kuličku s nechutí vyplivnou,“ uzavírá Radioporadnu s úsměvem Karel Nikl.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.