Karlovy Vary se chystají na jarní úklid

27. březen 2006

V Karlových Varech začne 1. dubna velká úklidová akce, která má zbavit lázně špíny po zimě. Ulice i chodníky budou čety metařů i mechanizace čistit až do konce května. Za velkou jarní očistu zaplatí magistrát minimálně deset milionů korun. To je o půl milionu více, než stálo čištění loni. Mnohem větší sumu si pak zřejmě vyžádá odstraňování následků tuhé zimy na komunikacích .

Oproti minulým jarním úklidům budou mít mnohem více práce právě metaři s košťaty a lopatami. V ulicích města včetně jeho lázeňské části se povaluje nebývale velké množství odpadků. Obvyklému průběžnému úklidu bránil sníh ležící ve městě několik týdnů. Nepořádek se objevuje s odtávajícím sněhem, který ho zakrýval. Očista by měla teď postupovat co nejrychleji. Kromě společnosti Služby Kattenbeck se zapojí i příspěvkové organizace Správa lázeňských parků a Lázeňské lesy.

úklid ulic

Součástí jarního úklidu je i takzvané blokové čištění. Magistrát vyslyšel přání občanů a posunul jeho začátek ze sedmé na osmou hodinu. Lidé tak stačí odjet do práce nebo přeparkovat auto. Pokud totiž nechali automobil v místě blokového čištění, skončil na odtahovém voze. Letos poprvé budou na motoristy dohlížet při blokovém čištění strážníci, kteří mají od loňska odtahy na starost. Budou se vše snažit řešit nejdříve domluvou.

Úklid města - úklidové auto z boku

S výmluvami, že o blokovém čištění neslyšeli, ale lidé patrně nepochodí. Podrobný plán celého jarního úklidu města zveřejní magistrát v Radničních listech. Ty dostávají všichni obyvatelé zdarma do svých schránek. V ulicích budou minimálně s týdenním předstihem umístěny přenosné dopravní značky upozorňující na nadcházející úklid. Harmonogram úklidu bude i na internetových stránkách města.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio