Která jeřabina je jedlá, a která ne? Napoví listy a hvězdička
Jeřabiny jsou symbolem prosluněného podzimu. Víte ale, že jsou také plné vitamínů? Podle bylinkářky Radky Svatošové jsou jedlé všechny druhy jeřabin. Jen se musí povařit, aby nezpůsobily žaludeční problémy. Přesto jsou jeřabiny, které jsou sladší, tedy jedlejší.
To jsou ty sladkoplodé, které mají vroubkaté lístky jen v jedné třetině. Ty, které mají svíravou chuť, mají listy vroubkované celé.
„Další rozdíl je, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek. Nicméně já bych je takhle nerozdělovala. Jeřabiny jsou jedlé všechny, jen by se neměly jíst syrové. Je důležité je tepelně důkladně upravit,“ říká bylinkářka Svatošová.
Odvar z jeřabin pomůže hlasivkám
Jeřabina je úžasný zdroj vitamínů, obsahuje v sobě i látky, které pomáhají konzervovat další ovoce. Může se z nich uvařit i čaj, ale skutečně je potřeba plody nějakou dobu povařit.
Natrhejte si zásobu jeřabin a usušte si je. Tím se trpkost trochu ztratí. Potom si udělejte odvar tak, že jeřabiny povaříte. Odvar můžete připravit i z čerstvých jeřabin. Můžete ho přichutit nebo použít vyloženě jako kloktadlo. Odvar je vynikající na zanícené hlasivky.
Arónie na každou zahradu
Tento keř, kterému se také říká černá jeřabina, je velmi odolný a jeho plody jsou podle Radky Svatošové ještě léčivější, než klasické jeřabiny. Jsou také chutnější. Je to úhledný keř, který není výbojný, nepíchá a vypadá velmi hezky.
Čtěte také
„Vynikající je mléčný koktejl. Plody arónie se rozmixují s mlékem a lehce se přisladí. A úplně cítíte, jak vám tekutina vlévá energii do žil,“ říká bylinkářka.
Arónie vydrží v lednici velmi dlouho. A dokonce jsou jedlé i listy. Je to zdroj výborného a léčivého čaje. Pokud vám tedy bobulky sezobou ptáci, můžete využít aspoň listy.
Víte, co je zavřenina?
Když si natrháte nějaké drobné plody a neporušené se stopkami dáte do skleničky a důkladně uzavřete, plody se nezkazí. A tomu se říká zavřenina. Úplně nejlépe se tímto způsobem konzervují arónie, což je druh černé jeřabiny nebo rakytník.
Související
-
Moruše, oskeruše nebo aronie – vysaďte si na zahradu vitamínovou bombu
Na to, jak vypadá taková vitamínová zahrada, se můžete zajet podívat do Lozic u Luže. Právě v těchto podzimních dnech tam zahradníci sázejí ovocný park z netradiční...
-
Zapomeňte na rakytník, zkuste šípek nebo hložinku
Jana Baboráková vyrábí sirupy skoro čtyřicet let. Její výrobky získaly ocenění Mls Pardubického kraje. Když ale přijde řeč na šťávu z rakytníku, zamračí se.
-
Kořeněný likér z aronie neboli černého jeřábu
Potřebujete: 2 l jeřabin bez stopek, 0,5 l vodky, 3 hřebíčky, kousek skořicové kůry, 1 hvězdičku badyánu, 0,5kg cukru, půl lžičky kyseliny citrónové, 1 l vody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka