Kde projdete suchou nohou mezi vodou? V Boru u Skutče

3. srpen 2018
Česko – země neznámá

V areálu Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Pasíčka vznikla zvláštní vodní říše. Osm uměle vytvořených tůní se stalo domovem pro mnoho chráněných živočichů i zajímavým místem pro turisty. Projít se tam můžete po naučné stezce Suchou nohou mezi vodou.

Naučná interaktivní stezka Suchou nohou mezi vodou vznikla poměrně nedávno. Navazuje na návštěvnický areál Záchranné stanice pro volně žijící živočichy a ekocentra Pasíčka. Ta se nachází poblíž obce Bor u Skutče. Autem se k záchranné stanici dostanete také z okraje města Proseč.

Soustava osmi tůní byla vytvořena na podmáčené louce a do světa vodních živočichů vás doslova vtáhne. Naučná stezka není příliš dlouhá, zato informací je na ní dost. Procházka vede po hrázích a dřevěných mostcích mezi jednotlivými tůněmi. Ty jsou oddělené drobnými hrázkami, na kterých jsou umístěné informační tabule.

Chránění čolci i žáby

Stezka Suchou nohou mezi vodou je celoročně přístupná. „Pokud si ale návštěvníci budou chtít otestovat svoje znalosti o životě obojživelníků i dalších obyvatelích vodní říše, mohou si během otevíracích hodin u nás v areálu vyzvednout kartičku a odškrtávat si splněné úkoly,“ vysvětluje vedoucí záchranné stanice Josef Cach.  

První informační tabule u největší z tůní vás na začátku procházky seznámí s živočichy, s nimiž se můžete v oblasti stezky setkat. Na dalších infopanelech vás čekají zajímavosti ze světa obojživelníků, například o různých druzích žab. Na fotografiích pak můžete sledovat jejich vývojová stadia, a pokud se vám to podaří, na jaře je pozorovat přímo v tůni.    

Na stezce se můžete posadit pod zastřešená dřevěná odpočívadla. Také tady máte možnost plnit úkoly a dočíst se řadu zajímavostí, třeba to, že každý druh žáby má zcela jiné oči. „Další interaktivní prvky návštěvníky seznámí třeba se stopami obojživelníků, ale i vodních ptáků. Soustavu tůní naše záchranná stanice a ekocentrum využívá k umístění handicapovaných zvířat, například labutí, které už nemohou létat,“ doplňuje Josef Cach.  

Pokud budete mít štěstí, můžete v tůních nebo na hrázích vidět čolky. „Jsme rádi, že tu máme dva druhy těchto ohrožených ocasatých obojživelníků, čolka obecného a čolka horského. V tůních se rozmnožují na jaře. O něco déle jsou ve vodě vidět skokani zelení. Co nás překvapilo, zavítá k nám často i ledňáček, i když tady v blízkosti není žádný větší vodní tok. Návštěvníci ho rádi pozorují, když tu loví drobné rybky.“

Stezka Suchou nohou mezi vodou je otevřena celoročně, vstupné se neplatí.

autor: BRA
Spustit audio