Kde vzít na vytápění kostelů? Památky v Litomyšli sahají do rezerv

21. únor 2022 13:50

Zdražování elektřiny a plynu má vliv také na provoz církevních staveb. Své o tom vědí v Litomyšli, kde jenom v historickém centru města a jeho blízkém okolí lidé najdou asi deset kostelů. Jejich provozovatelé teď musí řešit, jak pokrýt výdaje navíc.

„V našem kostele máme z energií největší spotřebu plynu, kterým se zde vytápí, nebo spíše jen temperuje. Máme plynové topení, které je v podlaze,“ říká probošt římskokatolické farnosti Litomyšl Zdeněk Mach.

Římskokatolická farnost jenom v Litomyšli provozuje ještě další dva kostely a několik menších kostelíků v okolních obcích. Ty ale nepředstavují takové výdaje, protože tam není topení a bohoslužby se tam konají asi jednou týdně.

35 tisíc za plyn měsíčně

Největší náklady tak má farnost právě s kostelem Povýšení svátého Kříže. „My zde máme propojený kostel s farou a to je největší položka nákladů. To je asi 35 tisíc jen za plyn.“ Dalších přibližně 8000 korun platí za měsíčně elektrickou energii. Farnost tak platí dvojnásobek toho, co platila před zdražováním. Musí proto sáhnout do rezerv.

A pomáhají lidé, kteří do kostela chodí. „Jsou si vědomi, že je potřeba nějak přispět k tomu, aby ten provoz byl udržitelný,“ říká Mach.

V nedalekém kostele Nalezení svatého kříže jsou největší položkou ve spotřebě energie světla, která osvětlují expozice, oltáře a umělecká díla. Náklady na elektřinu se v kostele po zdražení zvýšily na dvojnásobek, tedy ze zhruba 70 tisíc korun ročně na skoro 150 tisíc. Zámecké návrší tak musí zareagovat tím, že zdraží vstupné na kostelní vyhlídku a umělecké expozice.

Spustit audio

Související