V Litomyšli vrcholí přípravy na nový nadchod. Dělníci začali rozebírat ten starý

4. únor 2022 14:31

V Litomyšli začínají přípravy na stavbu nového nadchodu, který propojí polikliniku s centrem města. Má nahradit stávající betonovou konstrukci z roku 1977, která je ve špatném technickém stavu a čeká ji zbourání. Nejdřív je ale potřeba odstranit přilehlé historické schodiště.

Schodiště, které vede k nadchodu nad silnicí I/35 už je ohrazené. „Na začátku února město předalo dodavatelské firmě staveniště. Ta firma uzavřela historické schodiště, po kterém se teď nedá chodit. To schodiště bude v příštích dnech rozebráno a pak se vrátí zpátky na místo, aby nedošlo během výstavby k jeho poškození,“ vysvětluje mluvčí města Michele Vojáček.

Demolice ve dne v noci

S demolicí stávajícího schodiště se podle mluvčího počítá o posledním únorovém nebo prvním březnovém víkendu. O tomto víkendu se večer začne s demolicí, bude uzavřena silnice I/35 a řidiči budou muset jezdit objízdnou trasou. „Během toho víkendu budou dělníci pracovat ve dne v noci, aby to za víkend stihnuli.“

Na to pak bude navazovat stavba nového nadchodu, která začne na jaře. Nadchod má být hotový na konci léta. I při stavbě nového nadchodu bude omezena doprava, uzavřen bude jeden, nebo dva pruhy stávající silnice.

Vizualizace nového nadchodu s vyhlídkou a výtahem v Litomyšli

Největší výhodou nové moderní konstrukce bude podle Vojáčka jeho bezbariérovost a výtah, schodiště ale zůstane zachované. Nový nadchod nahoře doplní také vyhlídka na centrum města.

Mezi některými občany vyvolal diskusi moderní vzhled celé konstrukce. Schválili ho ale památkáři, říká starosta Daniel Brýdl (Generace 89). „Horší než ten obří kus betonu, který tam je, to není. A stavět v roce 2021 nějaký historizující nadchod nad čtyřproudou komunikací také nejde.“

Veškeré práce by měly stát asi 45 milionů, dotace pokryje 32 milionů. Konkrétní dopravní omezení související se stavbou město upřesní na svém webu.

Spustit audio

Související