Dražší bruslení i plavání. Sportoviště v Chrudimi zvedla kvůli cenám energií vstupné

16. únor 2022 10:22

V Chrudimi zdražilo vstupné na sportoviště. Provozovatelé ceny zvedli kvůli tomu, že utratí podstatně víc za spotřebu energií. Zdražení se týká všech sportovních areálů, které město provozuje.

Hukot čerpadel, filtrů a ohřívadel v chrudimském plaveckém bazénu nikdy neutichá. Spotřeba energie je obrovská, a protože v posledním roce výrazně zdražily, zvedlo se i vstupné. „To navýšení bylo domluveno na 15 %. Týká se to úplně všech sportovišť, vzali jsme to plošně počínaje bazénem a pronájmem sportovní haly, je to všude,“ vysvětluje ředitel chrudimských sportovišť Luděk Marousek.

Desetikoruny navíc

Pro návštěvníky by to mělo znamenat řádově desetikoruny navíc. Příkladem může být cena vstupného do krytého plaveckého bazénu pro dospělého. „Před zdražením stála hodina 60 korun, v současné době je to 70, takže to není nic fatálního,“ říká ředitel sportovišť.

Ceny energií se zvedly skokově. Pro sportoviště to může znamenat další výdaje v řádech milionů korun. „Museli jsme přehodnotit energetickou situaci na sportovních areálech. Bazén je továrna na vodu, zimní stadion je továrna na led, takže spotřeba elektrické energie stoupla o více jak 100 %, takže jsme museli k tomuto kroku přistoupit,“ dodal Marousek.

I přes dražší vstupné ale zájemců o sport neubylo. Naopak, po uvolnění protiepidemických opatření jich chodí víc. „Lidi jsou šťastní, že můžou zase sportovat, takže to trošku zakrylo to navýšení.“

Únorové zdražení nemusí být letos poslední. V polovině roku se budou provozovatelé rozhodovat, jestli současný stav udrží, nebo ceny zvednou znovu.

Spustit audio

Související