Kdo přitáhne další letadla? Pardubické letiště hledá nové vedení

12. listopad 2020 13:19

Společnost East Bohemian Airport, která provozuje pardubické letiště, vyhlásila výběrové řízení na ředitele nebo ředitelku. Hana Šmejkalová ve funkci skončí, zastupitelstvo ji kritizovalo za některé kroky v době koronavirové pandemie, která má negativní dopad na leteckou dopravu.

Své životopisy i motivační dopisy mohou zájemci poslat do 7. prosince. Výběrové řízení může být vícekolové, když se přihlásí dva a více adeptů. Funkční období je na čtyři roky, které lze po rozhodnutí představenstva prodloužit. Firmu EBA vlastní ze dvou třetin město Pardubice, Pardubický kraj drží třetinu akcií.

Osudné odměny

K dosavadní ředitelce Haně Šmejkalové mělo město výhrady, zastupitelé jí vyslovili nedůvěru. Hejtmanství s postupem souhlasilo. Ředitelka si v době propadu letecké dopravy navrhla odměny 225 000 korun za zajištění tří nových linek. Zastupitelé v září také kritizovali nákup služebního auta téměř za milion.

Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová

Šmejkalová je kromě pozice ředitelky také takzvanou odpovědnou osobou za letiště z pohledu Úřadu pro civilní letectví. Kdyby náhle skončila, letiště by v podstatě muselo zastavit provoz. Představenstvo firmy podalo na úřad návrh, aby pověřenou osobou byl od 1. prosince do 30. června 2021 manažer letiště Vít Málek.

Šmejkalová je ředitelkou EBA od 1. září 2015. Předtím zastávala funkci obchodní ředitelky ČSA. V červenci 2015 představenstvo odvolalo jejího předchůdce Michala Červinku, protože akcionáři nebyli spokojení s výsledky letiště.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související