Ředitelka Letiště Pardubice skončí ve funkci do konce letošního roku

22. říjen 2020 10:33

Po dalších jednáních už je jasno. Hana Šmejkalová skončí po pěti letech ve funkci ředitelky pardubického letiště. Dohodla se na tom s akcionáři firmy EBA, která civilní provoz zajišťuje. Místo by měla opustit do konce letošního roku.

Důvodů odchodu ředitelky bylo víc a podle mnohých městských zastupitelů to byly manažerské přešlapy z poslední doby. Byly to například odměny za zajištění nových pravidelných linek ve výši přes 200 tisíc korun. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého, kdyby si ale odměny ředitelka sama nenavrhla a pak sama také na jednání představenstva nepomohla schválit. Její hlas byl totiž při jednání ten rozhodující.

K tomu si ještě pořídila nové služební vozidlo a to všechno v době krize v letecké dopravě, kdy firma požadovala po akcionářích, kterými jsou město a kraj, dalších 16 milionů korun na provoz. Za celých pět let letiště nikdy nevydělávalo a kumulovaná ztráta podle serveru zdopravy.cz sahá k 70 milionům korun.

Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) to ale byly spíš zástupné důvody. S odvoláním Hany Šmejkalové ale nakonec souhlasí. „Autorita ředitele ve chvíli, kdy se dějí takovéto mediální přestřelky, není úplně dobrá,“ uvedl Netolický s tím, že konkrétní podoba ředitelčina odchodu bude předmětem dalších jednání: „Na odchodu paní ředitelky jsme domluvení, je ale pravda, že ten odchod by měl být za důstojných podmínek.“

Falešné gesto?

Problémů kolem Hany Šmejkalové se podle zastupitelů nahromadilo víc, proto odsouhlasili, že chtějí Šmejkalovou z funkce odvolat. Podle některých zastupitelů to ale byl zbytečný krok, protože zastupitelstvo může maximálně zaúkolovat radu města, která tímto úkolem následně pověří své zástupce v představenstvu společnosti. Podle Petra Klimpla (ODS) bylo rozhodnutí zastupitelstva jen předvolebním gestem.

„Mám z toho bohužel špatný dojem, protože bylo těsně před krajskými volbami a někteří moji kolegové se chtěli prezentovat, jak jsou rozhodní,“ řekl koaliční zastupitel Petr Klimpl (ODS).

Cestující vystupují z letadla na pardubickém letišti

Opačný názor na to má Jan Hrabal (ANO), který je zároveň jedním z členů představenstva firmy EBA. Většinovým akcionářem společnosti je totiž město Pardubice a jeho nejvyšším orgánem je pak zastupitelstvo a postup byl podle něj v pořádku.

„Bylo mi líto, že se celá debata posunula jinam, než měla. Beru jako úspěch, že se nám podařilo docílit toho, že paní ředitelka v blízkém období opustí svou funkci,“ řekl Hrabal.

„Už nevidím po takové kampani možnost tady dál působit,“ řekla ředitelka Šmejkalová České televizi.

Výběr budoucího šéfa letiště nebude úplně snadný, protože jak upozornil server zdopravy.cz, dotyčný musí splňovat určité podmínky předepsané úřadem pro civilní letectví. Na uvolněné místo ředitele/ředitelky každopádně plánují akcionáři co nejdříve vypsat výběrové řízení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související