Kdy sklízet rajčata a kdy otrhat listy? Zkušený zahradník přidá další rajčatové tipy
Rajčatům se letos daří. Barví se do červena, oranžova nebo do žluta, podle toho, jakou jste si na jaře vybrali odrůdu. Rajčata skutečně hrají všemi barvami a my vám poradíme, jak to udělat, aby jejich vybarvení bylo dokonalé.
„Navíc mnozí zahrádkáři jsou hraví a šlechtí si svoje vlastní odrůdy, takže pak na českých zahradách kolují odrůdy, které ani nejsou státem uznané. Ale to neznamená, že jsou špatné,“ podotýká pardubický zahradník František Hlubocký.
Co udělat, aby rajčata dozrála
Zkušení zahradníci říkají, že osm až deset vijanů, tedy rajčatových hroznů, je ideální počet pro jednu rostlinu. Pak vám hezky dozrají, jsou pěkná a chutná. Podle slov zahradníka Hlubockého není dobré listy trhat v době, kdy rajčata dozrávají, protože bez listů se rostlina neobejde a málo plodí. V době dozrávání už je ale příliš velké množství listů zátěží.
S koncem léta je dobré částečně odstranit rostlinám listy tam, kde stíní plodům. Je potřeba zajistit, aby plody dobře dozrály, měly šanci být na slunci a nebyly ve vlhku. Také vršek keře je třeba zalomit, není dobré, aby se tvořily další a další plody, které by už neměly šanci dozrát.
Rajčata skliďte než zčervenají
Zahradník František Hlubocký radí nenechávat rajčata na keřích až do úplného zčervenání. „Už když jsou oranžová, tak je sklidím, naskládám do bedýnky, podle vzoru našich dědů pod ně nastelu trochu slámy nebo sena a dám do chodby nebo klidně do ložnice. K dozrání rajčat je ideální teplota kolem dvaceti stupňů Celsia.“
Ideální teplota na uchování již zralých plodů je teplota kolem třinácti stupňů Celsia, rozhodně ne v lednici, spíše ve sklepě nebo chladné komoře.
František Hlubocký
Pardubický zahradník se narodil v roce 1949. K zahrádce ho vedla jako malého už babička v Lozicích. Pěstovala všechno. Vystudoval Střední zahradnickou školu v Mělníce, květinářskou karieru zahájil v Komunálních službách Pardubice. V současnosti má se synem a manželkou rodinné zahradnictví. Má rád psy, hory a hudbu.
Na konci srpna je nejlepší doba na srpnové množení muškátů. Jak na to? Dozvíte se v záznamu pořadu.
Související
-
Čert mě vzteky bere, když lidé trhají listy rajčatům a paprikám
Postěžoval si pardubický zahradník František Hlubocký. Rostlině i plodům to škodí. Zvlášť když zahrádkáři trhají listy rajčatům a paprikám v plném létě v domnění, ž...
-
Ideální rajčata na sušení? Paprika, která pálí i nepálí? Zahradník odhaluje nejzajímavější odrůdy
Pardubický zahradník František Hlubocký nedá dopustit na české odrůdy rajčat a paprik. S letošním výběrem je velmi spokojený.
-
Plísně na rajčatech se mléčným postřikem nezbavíte. Víme, co funguje
Tisíce českých zahrádkářů mají problém. Na rajčatech, okurkách, ale i růžích a dalších rostlinách se objevuje plíseň. Může za to současné deštivé počasí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.