Kdykoli může spadnout. Pardubická radnice po novém posudku zatarasila most Červeňák

31. říjen 2023 07:43

Mostu Červeňák ve stejnojmenném pardubickém přírodním parku je v havarijním stavu. Je sice od prosince 2018 zavřený, lidé kovové zábradlí nebo plot vždy po pár dnech lehce překonali a po mostu i tak chodili. Radnice v létě nechala udělat znovu diagnostiku a statický posudek, město chtělo most zprovoznit pro chodce a cyklisty. Odborná firma ale zjistila, že každou chvíli hrozí zřícení.

„Je to velmi starý most. Podle cedulky na nosné konstrukci soudíme, že byl postaven v roce 1885,“ říká náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Červeňák je třípolový most, krajní pole jsou kratší, prostřední má největší rozpětí a je přímo nad korytem Chrudimky. Diagnostiku vypracovala firma MDS projekt z Vysokého Mýta.

Autorizovaný inženýr na mosty František Černík potvrdil špatný stav konstrukce. „Krajní pole vykazují pouze lokální oslabení korozí, to prostřední nejdelší pole vykazuje některá lokální místa, která jsou značně napadená korozí. Některé plechy byly úplně přerezlé, dá se do nich snadno udělat otvor, protože tam už není ocel, ale pouze koroze.“

Sotva unese sám sebe

František Černík dodal, že nosnost konstrukce je tak malá, že stačí jen k tomu, aby unesla sama sebe. Jakékoli další zatížení může vést k havárii. „V žádném případě tedy nedoporučujeme, aby přes konstrukci byl puštěn jakýkoli provoz ani motorových vozidel, ani pěších. Nemůžeme vyloučit okamžitý kolaps konstrukce v jakémkoli okamžiku. Zejména bych předpokládal, že v zimním období, pokud by napadlo více sněhu, tak by konstrukce mohla kdykoli havarovat do řeky.“

Pardubická radnice nechala masivními betonovými bloky zatarasit most Červeňák, je v havarijním stavu

Radnice proto obnovila zábrany a zakázala na most vstup, potvrdil náměstek primátora Jan Hrabal. „Na obou stranách vznikly bariéry proti vstupu osob a osadili jsme je dopravním značením „Zákaz vstupu chodců“. Vstup na Červeňák by mohl být velmi nebezpečný.

Kraje nechat, prostředek zbourat

Odborníci doporučují krajní pole ponechat a to prostřední zdemolovat a nahradit provizorní lávkou pro pěší. „Budeme řešit, co dál, samozřejmě s ohledem na finanční prostředky, s ohledem na revitalizaci přírodního parku Červeňák, ale bohužel nyní musí být most zcela uzavřen,“ dodal Hrabal.

Město zároveň pracuje na projektu revitalizace území, cílem je zlepšit stav přírody, obnovit tůně, rozšířit cesty a postavit cyklostezku. Změna ale bude otázkou několika let.

Spustit audio

Související