Město Pardubice chce zprovoznit most Červeňák, který před 4 lety zavřelo

13. červen 2023

Město Pardubice chce zprovoznit most Červeňák ve stejnojmenné přírodní lokalitě. Zavřený je od roku 2019. Statický posudek ukáže, co bude potřeba udělat. Přes most v současnosti lidé chodí na vlastní nebezpečí.

„Rozhodli jsme o zadání statického průzkumu, cílem je zlegalizovat pohyb chodců a cyklistů po mostě. Celá oblast přírodního parku je velmi populární, chodí tam řada lidí na vycházku, takže zprůchodnění mostu Červeňák by zvýšilo atraktivitu lokality," řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Čtěte také

Prostor Červeňák obývalo do roku 1994 ženijní vojsko. Několik let patří oblast městu, získala ji od armády. Místem protéká řeka Chrudimka a oblast kolem je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy.

Druhý na řadě

Přes řeku vedou dva mosty, kvůli bezpečnosti je město zavřelo. První z mostů je opravený od konce roku 2020. Je pouze pro pěší a cyklisty. Červeňák, po kterém má lokalita jméno, je nadále zavřený. Je poničený víc.

Most získal název podle původního červeného nátěru, který se ale do současnosti nedochoval. Studie teď městu ukáže, jestli a jaké budou nutné stavební úpravy. Mostu chybějí boční zabrány. Už dříve tam město instalovalo různé zábrany, aby tam nebylo možné procházet, postupně je ale lidé vždy pobořili. „Správně by tam lidé chodit neměli, zakázat jim to nemůžeme,“ dodal Hrabal.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související