Když jdou herci do hospody

Kdysi dávno byl Josef Dvořák na divadelním zájezdu v Pardubicích. Před představením měl chvíli čas na večeři a tak se vydal s krásnou, blonďatou kolegyní, Dášou Veškrnovou, později Havlovou, do hospody, kterou jim doporučili místní.

Sotva do té hospody vešli, zjistili, že se zde možná bude dobře vařit, ale klidná a tichá hospůdka to ani zdaleka nebude. Byla to totiž typická hospoda, kde v tuto podvečerní hodinu bylo už několik hostů ve velmi bujaré náladě.

Oba naši známí herci se snažili na sebe příliš neupozorňovat. Chtěli se hlavně rychle navečeřet a vrátit se zpátky do divadla. Josef Dvořák měl navíc ještě jeden důvod, proč nechtěl, aby si ho některý z bujarých hostů všiml.

Kdysi se totiž stal účastníkem hospodské bitky, která vlastně ani bitkou nebyla, protože pouze jedna strana bila a druhá strana byla bita. Tou druhou stranou byl Josef Dvořák, který dostal od jednoho opilce, lidově řečeno, "po hubě".

Nicméně teď se on i Dáša rozhodli, že tady zůstanou. Sedli si, objednali si večeři, a pak si povídali a čekali, až jim jídlo přinesou.

V tu chvíli se od jednoho stolu zvedl dvoumetrový svalovec. Dovrávoral k nim a v natažené ruce držel pivní tácek. Zastavil se nad Josefem Dvořákem a pak praštil táckem těsně vedle jeho ruky.

„Podepiš mi to, Luďku," nařídil drsným hlasem Josefu Dvořákovi a ten zesinal. Nezesinal kvůli tomu, že si ho obr spletl s Luďkem Sobotou. To se mu občas stávalo a už si na to zvykl. Zesinal, protože si uvědomil, do jaké strašné situace se dostal. Jak se má podepsat? Jako Josef Dvořák se v žádném případě podepsat nesmí! Jestliže ho ten opilec má za Luďka Sobotu, považoval by za provokaci, kdyby si na tácku přečetl jiné jméno…

„Nedá se nic dělat, budu Luděk Sobota," řekl si Josef Dvořák, vytáhl tužku a třesoucí se rukou napsal na tácek jméno svého kolegy. Luděk Sobota.

Kolegyně Dáša se koukla, co napsal, a vyprskla smíchy. Nevěděla, jakou ošklivou zkušenost má Josef s hospodskými rváči a tak si myslela, že si dělá z opilce legraci. Když si myslíš, že jsem Luděk, tak máš mít na tácku podepsaného Luďka!

Dvoumetrový svalovec vzal podepsaný tácek, přečetl si jméno a spokojeně se usmál.

Josef Dvořák si oddychl. Ale ne na dlouho. Svalovec praštil pivním táckem o stůl podruhé. Tentokrát před Dášu Veškrnovou.

„Ty se mi taky podepiš," přikázal jí, stejně jako před chvíli přikázal Josefovi.

Dáša si s úsměvem vzala od Josefa tužku a napsala na tácek jméno. Ale stejně jako Josef Dvořák, ani ona nenapsala na tácek své jméno. Napsala tam: Petr Nárožný.

Když si to Josef Dvořák přečetl, řekl si, že nastala jeho poslední hodinka.

Nenápadně se podíval pod stůl, jestli se tam něj vejde. Když zjistil, že ne, rozhlédl se kolem sebe, kudy z hospody uteče. Vyrazil na něm studený pot. Z téhle hospody by se dalo lehce utéct, ale to by nesměl před vaším stolem stát opilý, dvoumetrový obr...

A tak se zatajeným dechem čekal, co bude dál. Dáša Veškrnová podala s úsměvem dvoumetrovému svalovci podepsaný pivní tácek. Svalovec ho vzal, podíval se na něj, přeslabikoval si obě jména a pak škytl.

"Děkuju vám, kluci!"

A odpotácel se.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.