Když srdce selže, v Chrudimi jsou připraveni. Nastartuje ho i amatér

10. květen 2018 08:00

Červená krabička, která dokáže zachránit život. Největší sportoviště v Chrudimi mají nové vybavení. Provozovatelé do nich nakoupili defibrilátory - tedy přístroje na obnovu srdeční činnosti po náhlém kolapsu.

Přístroje jsou jakousi pojistkou pro mimořádné situace. Ředitel Sportovních areálů města Chrudim Luděk Marousek říkal, že žádný předpis takové přístroje nenařizuje. Pro nákup se provozovatelé sportovišť rozhodli hlavně z preventivních.

Defibrilátory jsou připravené na čtyřech místech: na zimním stadionu, ve sportovní hale, v krytém bazénu a na koupališti. Tam mají defibrilátor ve vybavení vodní záchranáři, kteří zajišťují dozor na koupališti.

Všechno to jsou místa, kam chodí hodně sportovců. Třeba na koupaliště pokud se povede počasí, přijde za sezónu až 100 tisíc lidí. Podle Luďka Marouska se zatím žádná vážná situace, kdy by bylo potřeba přístroj použít, nestala.

Česká Třebová doporučuje

Na pardubickém zimním stadionu je defibrilátor už deset let, to ale bylo kvůli nařízení hokejové asociace. Magistrát ho ale koupil i strážníkům, další přístroj je v divadle nebo aquacentru. Před třemi lety Pardubice nakoupily dalších sedm kusů, které jsou v budovách magistrátu nebo registru vozidel a byla to reakce na situaci, kdy zkolaboval jeden z úředníků.

Přístroje mají také ve výjezdových vozech strážníci v Chrudimi nebo České Třebové, tam ho poprvé při zásahu použili vloni na podzim.

V Chrudimi mají čtyři defibrilátory
Spustit audio