Když vás pokouše liška, nebo netopýr, nechte se přeočkovat

22. říjen 2018

Čísla jasně ukazují, že očkování není zbytečné. Nejvíc lidí nezabily války, ale infekční choroby. Když vědci objevili očkování proti nim, byl to jeden z velkých úspěchů lidstva. V posledních letech ale podle lékařů má tento úspěch trhliny. Hlavně rodiče malých dětí vidí v očkování spíš rizika než přínosy.

Díky očkování se zatím ČR daří vyhýbat epidemiím. Až poklesne proočkovanost ještě více a začnou se také více šířit nemoci a s nimi spojené zdravotní komplikace, situace se změní a lidé zase budou očkování chtít. Bohužel už teď se zdravotníci setkávají s nedostatkem vakcín a výpadky distribuce.

Ublížila vám vakcína?

Ministerstvo zdravotnictví připravilo nový zákon o odškodnění za trvalé následky po povinném očkování. Děti s vážnými trvalými postiženími budou mít nárok na odškodné. Žádosti mohou rodiče posílat na Ministerstvo zdravotnictví.  Na jejich podání budou mít rodiče tři roky od vzniku zdravotní komplikace. O přiznání odškodného pak rozhodne expertní tým.

„Tohle je zákon, který v České republice dlouho chyběl a já jsem pro. Nepochybně to zvýší důvěru lidí v očkování a jsem ráda, že stát se tomu postavil čelem a respektuje možné komplikace. Ty se holt ve zdravotnictví stávají,“ přiznává lékařka Alena Židlická.

Do poradny očkovacího centra v pardubické nemocnici, kde lékařka pracuje, mohou přijít i lidé, kteří se setkají i s ne běžnými situacemi a nejsou si jistí, jestli není potřeba přeočkování.

Pozor na zvířata přenášející vzteklinu

„Často řešíme v poslední době pokousání zvířetem z hlediska vztekliny. Podle Světové zdravotnické organizace je Česká republika zemí, kde se vzteklina nevyskytuje. Nicméně Polsko ani Slovensko mezi země bez vztekliny nepatří, proto by nás měly zajímat oblasti do 50 km vzdušnou čarou od hranic. Vzteklé zvíře by teoreticky mohlo přeběhnout.“

Vždy se posuzuje také rozsah poranění, okolnosti, jestli se zvíře chovalo netypicky, nebo bylo vyprovokováno. Pokud lze zvíře dohledat, tak se postupuje podle veterinárního vyšetření.

„U vysoce rizikového poranění se pacientovi píchnou už hotové protilátky proti vzteklině a zahájí se očkování.  U méně rizikového poranění provádíme očkování pěti dávkami vakcíny.“

Případy z praxe:

Vždy se postupuje nejopatrněji při poranění netopýrem.  Posluchačka z Pardubic se snažila odchytit netopýra, který seděl v jejím bytě na garnýži. Snažila se ho vyhnat násadou od koštěte, ale srazila ho na zem, přehlédla, šlápla na něj a on ji kousnul. 
Nepodceňujte ani zvýšenou aktivitu lišek. Lékaři v očkovacím centru řešili nedávno hned 3 případy. Jeden z nich se týkal mladého muže, který jel na motorce mezi vesnicemi. Uviděl na kraje silnice blýskající se oči, tak zpomalil a v tu chvíli na něj skočila liška a škrábla ho do lýtka.

Preventivní očkování proti vzteklině se doporučuje všem cestovatelům, kteří plánují pobyt v zemích, kde vzteklina představuje stále velké nebezpečí.  Mezi tyto země patří Afrika, Asie, východní Evropa, Latinská Amerika apod. 

Seznamte se s vakcínami proti HPV virům pro chlapce i dívky. Proti kterým onemocněním pubescenty ochrání, si můžete poslechnout v audio archivu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.