Zámek v Doudlebách nad Orlicí chtěli zbourat. Zachránila ho i renesanční sgrafita

23. červenec 2023

Je malebný a výjimečný. Minimálně v tom, že o zámek v Doudlebách nad Orlicí pečují potomci starobylého českého rodu s bubnem ve znaku už od roku 1588. Samozřejmě s výjimkou socialismu. Tenkrát měl totiž zmizet.

Návštěva areálu zámku v Doudlebách nad Orlicí je ideální letní výlet pro celou rodinu. Zámek má skutečně „rodinný“ rozměr i atmosféru. Návštěvníci si užijí krásný park, v barokní sýpce zaujme působivá expozice české přírody a venkova hlavně děti. Novinkou letošní sezóny je expozice věnovaná historii československého a českého trampingu. Malebnost zámku vás doslova vtáhne do jeho nádvoří.

„Ctíce předky, ctíme sebe“. To je rodové heslo starobylého českého rodu pánů z Bubna a Litic. Také už proto svůj zámek v Doudlebách nikdy neprodali. Historie rodu Bubnů sahá až do 14. století, v západních Čechách vlastnili hrad Buben. Roku 1562 koupil Mikuláš starší z Bubna litické panství, polovinu Žamberku a pozemky v Doudlebách. Jeho bratr Heřman zase městečko Jelení.

Sídlo s rodinnou atmosférou

Zámek v Doudlebách nad Orlicí začal vznikat v roce 1588, původně jako letní sídlo, lovecký zámeček. Dokončený byl o dva roky později, ještě v duchu pozdní renesance. Vnitřní zámecký dvůr obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy. Zámek je dílem italských mistrů, na fasádě použili takzvaný kobercový sgrafitový vzor, ve kterém se protínají kružnice, přímky a čtverce. 

V zrcadlovém sále se konají svatební obřady

Od roku 1948 zámek vlastnil stát a památka velmi chátrala. Před demolicí ji zachránili hlavně památkáři, a to s ohledem na existenci renesančních sgrafit pod barokní fasádou a dalších významných historických prvků, například unikátní výmalby zámku. Zámecký areál po restituci získala zpátky Eleonora Dujková, rozená z Bubna-Litic, spolu se svým bratrem Adamem. Dnes se o zámek stará Eleonořin syn Petr Dujka. Poslechněte si jeho vyprávění.

Do sýpky a do přírody

Bývalá zámecká sýpka je velmi prostorná a před deseti lety prošla zásadní rekonstrukcí. Má multifunční sál a najdete tu expozice Muzea přírody, venkova a trampingu. Hlavně děti zaujme dioráma lesní zvěře a ptáků, najdete tu geologickou sbírku i kolekci mořské fauny.

Expozice Muzea přírody, venkova a trampingu v barokní sýpce

V další části muzea uvidíte staré venkovské stroje a řemesla i připomínku tradiční lidové výroby. Součástí expozice Muzea přírodovědy a venkova je také originální třímetrový model Rok na vsi z kukuřičného šustí autorky Jany Jarkovské.

Horní patro barokní sýpky patří nově otevřené expozici československého a českého trampingu. Tuto sbírku založil a po desítky let s pomocí přátel rozšiřoval Jiří "Fred" Jedlička z Holic. V podobě mobilního muzea kolekce po léta putovaly po nejrůznějších místech, od května 2023 má trampská sbírka artefaktů i dokumentů nový domov právě na doudlebském zámku.

Pohled do expozice trampského muzea

V trampském muzeu budete mít pocit, že jste vstoupili přímo do osady. Najdete tu část srubu, ohniště, trampské nádobí, celty nebo totemy. Seznámit se tu můžete s historií slavných i méně známých trampských osad, trampských festivalů, potlachů. Najdete tu profily trampských osobností, sbírku časopisů nebo kalendářů, stejně jako kolekce osadních vlajek či díla trampských řezbářů a malířů.

Spustit audio

Související