Když zlobí žlučník, lékaře neodkládejte. Roli hraje i genetika

1. únor 2018

Onemocnění žlučníku je jedno z nejčastějších civilizačních chorob s velkým podílem nesprávného stravování a špatného životního stylu. Projevuje se dvěma formami - kolikovitou nebo nadýmavou.

U obou z nich můžou vzniknout komplikace. Při zablokování hlavního žlučovodu hrozí žloutenka, anebo zánět slinivky břišní. Správně indikovaná a správně provedená operace žlučníku výrazně zvýší kvalitu života. I když lékaři žlučník odoperují, dá se bez něj dále žít bez problémů, samozřejmě s celoživotně nastaveným jídelníčkem.

„Je to dutý orgán hruškovitého tvaru, který se nachází v oblasti pravého podžebří. Slouží jako zásobník žluči, která se tvoří v játrech. Během dne jí vyprodukujeme až jeden a půl litru a pomáhá při zpracování potravy,“ popisuje gastroenterolog Josef Kubát. Nejčastějším důvodem k operaci bývá výskyt žlučníkových kamenů, záněty a rakovina.

Žlučníkové kameny

S diagnózou žlučníkových kamenů se setká až 20 procent české populace. Existují dva druhy-cholesterolové a pigmentové. „Ty prvně jmenované jsou měkčí a vznikají nadbytkem cholesterolu ve žluči, která v důsledku toho začne krystalizovat. Při tomto procesu dochází k nabalování a vzniků kamenů. Druhý typ je o poznání vzácnější a vzniká solemi vápníku. Tvrdost je vyšší, takže můžeme říct, že se už podobají kamenům v pískovišti,“ porovnává lékař. Spousta lidí ani neví, že ve žlučníku kameny má a bez jakýchkoliv obtíží s nimi žije celý život.

Laparoskopické operace mají oproti dřívějším velkým řezům výhodu mimo jiné i v tom, že si na památku odnesete kromě svých kamenů v sáčku jen několik drobných jizviček na břiše. Další možností odstranění kamenů, které vycestovaly ze žlučníku do žlučovodů a tam se zaklínily, je endoskopická metoda ERC. Některé druhy malých kamenů je možné i rozpustit nebo rozdrtit, ale jen výjimečně.

Onemocnění si můžete přinést už v genech

Máte-li jakékoliv podezření a bolesti v pravé části pod žebry, zeptejte se nejdříve v rodině, jestli někdo z příbuzných, nemá odoperovaný žlučník. Pokud ano, může to být první krok, popřemýšlet o návštěvě lékaře. Kde má potíže matka i babička, je velmi pravděpodobné, že stejné bude mít i dcera.

„V severní Americe existuje kmen indiánů Pima, jehož ženy mají už od 25 let žlučníkové kameny. Není to vlivem tučné stravy, ani nízkou fyzickou aktivitou. Jde o jakousi genetickou anomálii.“

Historie

Kameny léčil už staroegyptský lékař a stavitel první pyramidy Imhotep ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. O tom, že kameny trápily už naše pradávné předky, svědčí dobře zachovalé mumie. Hippokrates označil černou a žlutou žluč za dvě ze čtyř základních tělních tekutin, které řídí všechny pochody v organismu.

K léčbě kamenů a zánětů žlučníku používali lékaři extrakty z dřišťálu nebo rozdrcená semena hlohu. K prevenci se hojně používal olivový olej. Starověcí Číňané zase s úspěchem prováděli akupunkturu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio