Klasické chlebíčky a pořádný flák hovězího. To je Silvestr pod taktovkou Oldřicha Bujnocha

29. prosinec 2016

Největší audioportál na českém internetu

Sommelier Oldřich Bujnoch | Foto: archiv Oldřicha Bujnocha

Klasické chlebíčky a pořádný flák hovězího. To je Silvestr pod taktovkou Oldřicha Bujnocha

Chuťovky s lososem, chlebíčky a pořádný steak. Právě tyhle dobroty připravuje pro rodinu gurmán Oldřich Bujnoch na Silvestra. Ale nejdřív si jde zaběhat. Po deseti kilometrech běhu se mnohem líp a s větší chutí usedá k prostřenému stolu.

Oldřich Bujnoch nikdy nekupuje vlašský salát v obchodě. Vyrobí si ho sám z čerstvých surovin. A protože ho připravuje ve velkém, spotřebuje na jeden kilogram másla jednu velkou majolku. To je základ, do kterého zamíchá najemno nakrájená čerstvá rajčata, okurky, cibuli a dobrou šunku. Osolí, opepří a pak už maže na veku a zdobí klasicky šunkou, vajíčkem a červenou kapií.

Zkuste uzeného lososa a vyberte toho lepšího

Uzený losos, kopr, krémový sýr, kapari a červená cibule. To všechno jde k sobě a jednotlivé chutě se krásně snoubí. Chcete to zkusit? Krémový sýr můžete nahradit pomazánkovým máslem, do kterého nakrájíte kopr. Tuto pomazánku namažete na pečivo a na to pokladete uzený losos. Lepší je ten přírodní z Pacifiku, nikoliv norský ze sádek. Radí Oldřich Bujnoch. Navrch přidáte kapari a na kolečka nakrájenou červenou cibuli. K uzenému lososu se výborně hodí bublinky.

U Bujnochů nebude na Silvestra chybět ani dobrý hovězí steak

Steaky musí mít podle Oldřicha Bujnocha váhu minimálně dvě stě padesát gramů, raději ale tři sta. Takto silné steaky se pak dělají krásně dorůžova, pokud se dodrží teploty a doba tepelné přípravy. Maso předem nesolíme. Jen potřeme olejem a vložíme na rozpálenou pánev. Dvě a půl minuty opékáme z jedné a dvě a půl minuty z druhé strany. Poté necháme ještě chvíli odpočinout. Před samotný m servisem posypeme solí a pepřem. Je dobré zachovat chuť kvalitního masa

Steaky, které jsou předem naložené v nějakém kořeněném nálevu, ztrácí svou chuť. Podobné je to i s jinými druhy masa, včetně zvěřiny.

Nemusíte kupovat hovězí maso z Brazílie nebo Argentiny. Čeští výrobci nabízejí také maso vynikající kvality, ale to na steaky musí být dobře vyzrálé. Je dobré, aby bylo alespoň tři týdny po porážce.

Vína roku 2015 jsou vynikající

Rok 2015 se vinařům skutečně vydařil. Úroda je skvělá, takže si i na Silvestra můžete připít tímto mimořádně kvalitním vínem. Pokud chcete prožít celý den jen se sektem, je to také možné. Ale jiné druhy alkoholu k tomu rozhodně nepřidávejte. „Na Moravě máme širokou škálu fantastických sektů, takže nemusíte litovat, pokud nemáte pravé francouzské šampaňské,“ domnívá se Oldřich Bujnoch a dodává: „Každé šampaňské je sekt, ale ne každý sekt je šampaňské. Šampaňské je jen jedno.“

Ke steakům se hodí kvalitní a plné červené víno. Nejoblíbenější červené letošního roku je Maharal. Je to nefiltrované víno typu Bordeaux s barvou tmavé třešně. Vůně nabízí mnoho rozmanitých tónů od mléčné čokolády s oříšky přes pryskyřicové tóny až k peckovitému ovoci. V závěru se objevují lehké tóny pepře a tuhy. Takové víno je nutno dekantovat. Maharal je objevem roku 2015 na celém trhu.

autor: jsl

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.