Knihy mají kolečka. Knihovny začaly rozvážet čtení až domů

18. listopad 2020 09:10

Některé knihovny v Pardubickém kraji zavedly minulý týden v době nouzového stavu donáškovou službu knih. Zájem je velký, lidé si půjčují povinnou četbu, oddychové knížky i pohádky pro děti, řekli zástupci knihoven.

„Měli jsme zavřeno dva týdny předtím, než vláda knihovny zavřela, protože jsme byli nemocní. Měli jsme tak zavřeno hodně dlouho. Zájem je velký, lidi si píšou,“ řekla Lenka Bárnetová z knihovny v Letohradu na Orlickoústecku.

Letohrad, Česká Třebová, Choceň

V Letohradě vozí knížky jednou týdně, kdyby byla poptávka větší, mohou je knihovnice vozit i dva dny v týdnu. „Maminky si hodně píšou o dětské knížky. Půjčovali jsme docela dost deskových her. Čtenáře bychom si rádi hýčkali," řekla Bárnetová.

Čtěte také

Knížky také dovezou lidem například v České Třebové. V Chocni začali lidem dovážet knížky také minulý týden, nahlásila se stovka čtenářů. „Jedná se především o běžné čtivo a něco pro děti, studenti a povinná četba se nám tam skoro neobjevila. Stovka čtenářů byla tak na hraně naší služby, jezdíme dva dny v týdnu,“ řekla vedoucí knihovny Ludmila Borovcová.

Donášková služba je jinak určená pro registrované čtenáře, kteří jsou například imobilní. Protože je nouzový stav, a do knihoven nemůže nikdo, nabídku rozšířily pro všechny registrované.

„Služba je bezkontaktní. Domluvíme se dopředu po telefonu. Čtenáři nám nechají tašku před dveřmi. Kolegyně si tašku vezmou, dají tam nové knížky a zazvoní. Pak se ze vzdálenosti přesvědčí, že si je čtenář převzal,“ řekla Bárnetová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související