Koleda, koleda, Štěpáne! Upečte si kolednice
Posluchačka Ivana z Brna nám poslala recept. Apetýt vám tak díky ní nabídne recept, který pochází z Jedlové v Orlických horách a je po prababičce její známé, zapsán v roce 1860.
Pečivu se říkalo Kolednice a peklo se jako dárky pro koledníky na svatého Štěpána. Tato dobrota byla symbolem vyjádření náklonnosti, vánoční přání hojnosti a bohatství (to symbolizoval mák) a také lásky (to byl symbolem sladký řepný sirob).
Z následujícího množství surovin připravíte necelých 40 kousků.
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- olej na vymazání pekáčku
na náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru krupice
- mléko
- hrst rozinek namočených v rumu
- strouhaný perník
- na špičku nože mletý badyán
na namáčení a obalování:
- řepný sirob
- rum
- strouhaný perník
Postup:
- Z vykynutého těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky velikosti 3x3 cm.
- Plníme mákem a skládáme do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe.
- Pečeme dozlatova.
- Vychladlé buchtičky napichujeme na vidličku, máčíme v sirobu s rumeme a obalujeme ve strouhaném perníku.
Nakonec uložíme do papírových košíčků a rozdáváme jako jedlé přání k Vánocům těm, kterým chceme udělat radost.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.