Konec chrčení během hlášení. Chrudim nakoupí nový varovný systém

18. květen 2021 08:46

Chrudim bude nový varovný a výstražný systém za miliony korun. Měl by tak odpadnout problém s městským rozhlasem, který je poruchový a často není hlášení rozumět. Nová technologie má umět i včas upozornit na nebezpečí povodní nebo požárů.

Současná analogová technologie je zastaralá a poruchová. Naplno se to projevilo  během pandemie koronaviru, kdy bylo potřeba lidem sdělit důležité informace a stávalo se, že přicházely stížnosti, že prostě není hlášení rozumět. Radnice řešila otázku, jestli současný systém nějak opravit, nebo koupit nový. A rozhodla se pro druhou variantu.

Systém získá čas hasičům

Nebudou se ale měnit jen rozhlasové tlampače, balíček služeb bude podstatně širší. Varování před povodněmi bude napojené na záchranný systém. Ve městě ale budou i samostatná čidla, která mají hladiny vody a srážky ohlídat a upozornit na případné nebezpečí.

Čtěte také

A podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) by taková pojistka měla mít smysl třeba na sídlišti Na Šancích, které v posledních letech velká voda několikrát zasáhla.

„Dali bychom čidla jak Na Šance, tak k Chrudimce a pak ten systém umí automaticky vyhodnocovat, že třeba umí dobrovolné hasiče Na Šance povolat už v okamžiku, kdy ta voda začíná téct, ne v okamžiku, kdy už tam je jezero. A oni získají nějaký čas k tomu, aby byli schopni se připravit a třeba včas čerpat,“ řekl Pilný.

SOS tlačítko pro úředníky

A dokonce přibyde i jeden bezpečnostní prvek, která má ochránit úředníky před možným útokem. V podstatě to jsou SOS tlačítka pro úředníky, kteří se můžou dostat do nějakého konfliktu nebo střetu. Alarm bude napojený na městskou policii, která hned po tísňovém signálu vyjede na místo, jak vysvětluje starosta František Pilný.

„Děláme tzv. SOS tlačítka, kdy vybrané kanceláře, vybraní úředníci, kteří mohou mít problém s tím, že k nim může někdo přijít a třeba je ohrožovat nožem, budou mít pod stolem tlačítko, které mohou zmáčknout i kolenem, aby nebylo vidět, že ho mačkají.“

Chrudim už vypsala soutěž na dodavatele nového systému, který by měl stát víc než deset milionů korun.

Spustit audio

Související