Korunový poklad. Jsou tisíce mincí z Pardubicka bezcenné?

23. listopad 2018 15:30

Východočeské muzeum v Pardubicích získalo další zajímavý mincovní poklad, tentokrát z doby poměrně nedávné. Téměř 3800 jednokorunových a dvoukorunových mincí z let 1946 až 1948 bylo ve dvou částech ukryto v lese nedaleko Staročernska na Pardubicku.

„Nominální hodnota mincí je 5 426 korun československé měny, což při výši průměrné mzdy, která se po válce pohybovala mezi 800 a 900 korunami, činí asi šest až sedm tehdejších měsíčních platů,“ říká historik a vedoucí odborného úseku Východočeského muzea Ladislav Nekvapil.

Poválečná obava z měnové reformy

Dnešní hodnota nálezu však není ani tak v ceně sběratelské, která je zanedbatelná, ale je dokladem zajímavého fenoménu, ke kterému v době krátce po druhé světové válce docházelo. „Lidé v obavě před vyhlášením měnové reformy v průběhu roku 1948 schovávali kovová platidla, u kterých na rozdíl od papírových bankovek předpokládali platnost i v dalších letech,“ vysvětluje Nekvapil.

Nález korunových a dvoukorunových mincí na Pardubicku

Kvůli korozi a nutnosti konzervátorského zásahu muzeum s oznámením nálezu čekalo. Teď už je známý přesný počet mincí, otázkou ale zůstává původ tak velkého množství drobného oběživa, které může zcela hypoteticky pocházet z trestné činnosti. „To by teoreticky bylo možné potvrdit na základě podrobného studia zápisů v obecních kronikách či článků v tehdejším regionálním tisku,“ upozorňuje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Obdobný nález se povedl během archeologického výzkumu na nádvoří Krajského úřadu v Pardubicích v červenci 2004. Tehdy dřevěná krabice skrývala na 5 000 kusů jednokorunových a dvoukorunových mincí z let 1946 až 1947.

autor: pta | zdroj: Východočeské muzeum Pardubice
Spustit audio

Související