Kosmonaut Remek posílal vesmírné dopisy. Ve stavu beztíže krotil razítka

6. duben 2016

Mohlo by se zdát, že pošta funguje jenom na této planetě. Ale i takový kosmonaut může sepsat dopis a poslat ho díky službám kosmické pošty. Zajímá se o ni Julius Cacka ze Svazu českých filatelistů.

„Mám tady dopis, který odeslal náš první kosmonaut Vladimír Remek z oběžné dráhy ze stanice Saljut 6 do Brna. Tehdy se na Saljutu 6 jednalo o první oficiální kosmickou poštu. Poprvé se taky použilo úřední razítko kosmické pošty.“

Jak vůbec taková pošta funguje? „Někdo na orbitální stanici dopraví příslušná poštovní razítka. Pak se už musí naučit razítkovat ve stavu beztíže. Vladimír Remek říkal, že se mu nejlépe razítkovalo na hraně křesla,“ tvrdí Cacka.

Filatelie – pořád oblíbený koníček

Všeobecně je sbírání známek údajně nejrozšířenější zálibou mezi sběrateli. „Známky mezi nimi zůstávají populární. Filatelisté se sdružují do filatelistických klubů. K těm více aktivním rozhodně můžeme počítat klub filatelistů ve Svitavách, ve Vysokém Mýtě, v Pardubicích a podobně,“ říká další filatelistický odborník Petr Fencl.

Obálka dopisu, který Vladimír Remek poslal z vesmíru

Třeba zmíněné Svitavy ve spolupráci s místním klubem filatelistů vydaly vlastní edici 25 poštovních známek. Stalo se tak u příležitosti letošních oslav 760 let od první písemné zmínky o městě.

To Fencl kvituje: „Místní občany to podnítí k tomu, aby se o filatelii zajímali. Momentálně žijeme v hektické době, která nepřeje klasickému dopisování. Mohlo by se zdát, že filatelie v dnešní době není až tak atraktivní sběratelskou záležitostí, ale pořád je to obor, kde si sběratel může najít, co by ho mohlo zaujmout. Jednou ze zajímavých oblastí je takzvaná námětová filatelie. Sběratel může použít znalosti třeba ze své profese a může je spojit se svou sběratelskou vášní.“

Zájem o známky od školy

Julius Cacka i Petr Fencl se shodují, že sběratelství začali propadat už na základní škole. „Bylo to v době školní docházky, někdy v šesté sedmé třídě. Známky jsem začal sbírat tak jako většina kluků. Dnes se ale potýkáme s tím, že se snažíme podnítit zájem u mladých, abychom všichni měli nějaké následovníky,“ říká Fencl.

„Začínal jsem už ve třetí třídě. Tehdy jsme měli kantory, nejenom pouze učitelky. Několik z nich bylo sběrateli známek. Známky sbíral i můj táta. V roce 1957 vyletěla první družice. Družic létalo čím dál víc, známek bylo čím dál víc a mě právě tyto známky začaly zajímat. Zájem šel tak daleko, že jsem vystudoval konstrukci raket a raketových motorů. Dodnes mi to zůstalo koníčkem. Díky němu mám desítky známých v oblasti kosmonautiky, kosmického výzkumu. Setkal jsem se asi se 170 kosmonauty, astronauty a podobně,“ přidává se Cacka.

Čtěte také

Právě on připravuje filatelistickou výstavu s mezinárodní účastí EUROSPACE 2016. Od 13. do 17. dubna budou v Praze k vidění exponáty z Česka, ale i dalších zemí včetně Indie. „Akci doplní výstava podpisů kosmonautů, astronautů… Bude to poprvé, co bude mít široká veřejnost možnost vidět něco takového. Půjde pravděpodobně o největší výstavu kosmických exponátů v Evropě za posledních několik desítek let.“

Dorazí i skuteční kosmonauti. Výstava se koná v prostorách Ruského střediska vědy a kultury v Praze v ulici Na Zátorce. Připomíná taky 55. výročí letu prvního kosmonauta Jurije Gagarina do vesmíru.

autor: MAL
Spustit audio