Kotlety v bramboráku - inovovaná česká klasika

Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám prosté struhadlo, trocha cviku a budete za hvězdu. Všichni budou mít boule za ušima. Bramborák nebo také cmunda je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření.

A vzpomeňme také Krkonošské sejkory!

Krajový druh bramboráku, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pečou přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.

My si dnes tuto úžasnou českou klasiku ještě trošku vylepšíme.

Jaké suroviny budete potřebovat:

5 brambor
česnek
kmín
majoránka
mléko na naložení masa
pepř
sůl
vejce
4 kotlety

Šťavnatá kotleta

A postup přípravy kotlet v bramboráku:

Maso si omejeme, nakrojíme, naložíme na dvě hodiny do mléka, potom osolíme a opepříme. Já dávám citronový pepř. A krátce orestujeme naprudko na pánvi z obou stran.

Brambory si oloupeme, umyjeme, nastroucháme na hrubo, scedíme veškerou vodu a zalejeme trochou horkého mléka, aby brambory nezčernaly. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek a vejce aby se nám vše krásně spojilo.

Na rozehřátý tuk rozprostřeme bramborovou hmotu a smažíme z jedné strany. Na horní stranu dáme orestovanou kotletu a zakryjeme tenkou vrstvou bramborového těsta.

Po usmažení z jedné strany opékáme i z druhé strany.

Podáváme s čalamádou, kyselým okurkem nebo jinou zeleninou.

Přejeme dobrou chuť!

V Německu je rozšířena i sladká varianta bramboráku (Kartoffelpuffer): těsto se připravuje bez česneku a zmíněných koření, bramborák se potírá sladkým jablečným protlakem. Taktéž v Polsku se bramborák (Placek ziemniaczany) jí i na sladko, jen posypaný cukrem, případně politý smetanou. Na Valašsku se připravuje jen ze strouhaných syrových brambor a mouky, za tepla se potře máslem a pocukruje.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka