Kovový rošt lidé v Přelouči nepřijali, po deseti letech z křižovatky zmizel

22. listopad 2018

Budila vášně a taky spoustu otázek. Z průtahu města Přelouče zmizela zvláštní kovová skultpura - byl to symbol Přelouče železný rošt, který ještě před pár dny poutal pozornost kolemjedoucích řidičů a návštěvníků města. Kam se tohle podle mnohých kontroverzní dílo podělo a proč?

V místech, kde jezdí hodně aut, na kruhovém objezdu, po skulptuře zbyl už jen betonový podstavec. Některým obyvatelům Přelouče nevadí, že konstrukce zmizela. „Ono to vypadalo jako dekl od kanálu,“ říká pan Josef a stejný názor má i paní Leona. „To je výborný, bylo to příšerný. Ale kdo to zaplatí? Vždyť to byla hrůza.“

Podle nezávislého místostarosty Ivana Moravce se přeloučský kovový rošt na kruhovém objezdu poprvé objevil po roce 2000 a mnohými přeloučany nebyl přijat zrovna kladně. „Tehdy to veřejnost nepřijala dobře a ani mně se to nelíbilo. Fakt je, že někteří lidé si od té doby na ten rošt zvykli a teď zase někdo říká, že jsme ho sundávat neměli.“

V Přelouči odstranili z kruhového objezdu rošt - symbol města

„Přes Přelouč projíždí nadměrné náklady, kterým náš kruhový objezd překážel. Proto ŘSD přistoupilo k rekonstrukci kruhového objezdu a zároveň s tím jsme rozhodli, že tento symbol města z toho prostoru odstraníme také,“ vysvětluje místostarosta, proč symbol Přelouče ze středu kruhové křižovatky zmizel.

Kovový rošt z kruhového objezdu je teď uskladněný v prostorech technických služeb. Jednou ze zvažovaných variant, kde by se rošt mohl do budoucna objevit, je točna při výjezdu z Přelouče směrem na Lhotu. Jestli se tak stane, ale zatím není jasné.

Kovový rošt je teď uskladněný v prostorech technických služeb
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související