Avia v lednu ukončí výrobu nákladních vozů v Přelouči

21. listopad 2018

Společnost Avia Motors ukončí v Přelouči v lednu 2019 výrobu nákladních vozů Avia, zájem o ně nedosáhl očekávané úrovně, produkci prodražují i požadavky na omezování emisí.

Na ukončení výroby těchto nákladních aut upozornily dnešní Hospodářské noviny. Avia letos vyrobí asi 70 vozidel.

„Z důvodu vývoje situace na trhu, chystaným novým emisním regulacím a dalším požadavkům zvyšujícím náklady na produkci užitkových vozidel v kategorii, v níž Avia vyrábí, došlo k přehodnocení strategie společnosti. Bylo rozhodnuto o ukončení sériové výroby automobilů AVIA s dieselovým motorem,“ řekl Andrej Čírtek, mluvčí holdingu Czechoslovak Group (CSG), který podnik vlastní. Firma bude dál dodávat náhradní díly uživatelům vozidel Avia a zaměří se také na elektromobily.

Výrobní linka AVIA v Přelouči

Podle Čírtka Avia jako užitkové vozidlo střední kategorie vyhovuje současnému trendu elektromobility při dopravě zboží na krátké a střední vzdálenosti. Navíc v minulosti elektromobily vyráběla a dodávala na severoamerický trh. „Intenzivně jednáme s potenciálními partnery, kteří disponují potřebným know-how a technologiemi v oblasti elektropohonu a pro které by Avia byla vhodný partner pro výrobu podvozku,“ uvedl Čírtek.

Z Indie zpět do ČR. AVIA v Přelouči vyrobí až 1200 aut ročně

Firma AVIA opět začala vyrábět nákladní vozy. Výroba s přesunula do Přelouče

Kdysi slavná značka AVIA má za sebou skoro stoletou historii a také složitou cestu z Prahy, přes Indii do Přelouče na Pardubicku. Zatímco předchozí vlastník výrobu v původním závodu ukončil a přesunul mimo Českou republiku i Evropu, současní majitelé mají opačné plány.

Avia Motors zahájila sériovou výrobu vozu Avia D 120 4x2 Euro 6 Initia letos v únoru. Ještě v květnu firma plánovala vyrobit 150 vozů. Připravovala rovněž vozidlo s pohonem 4x4, do konce roku měla být spuštěna i sériová výroba hasičských vozů.

Kvůli ukončení výroby se počet pracovních míst v Přelouči sníží ze zhruba 70 asi o 20. Automobilka v Přelouči sídlí v prostorách CSG, kam se přestěhovala výrobní linka z pražských Letňan. Společnost Avia Motors koupil holding CSG v roce 2016 od indické skupiny Ashok Leyland Motors, která v roce 2013 produkci v Česku ukončila a přenesla ji do Indie.

Hospodářské noviny dnes uvedly, že se nedaří ani dalšímu výrobci nákladních vozidel skupiny CSG, automobilce Tatra Trucks. Výroba se letos zřejmě propadne zhruba o 40 procent, vloni z linky závodu v Kopřivnici sjelo 1144 automobilů, píše list.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související