Kozlovský kopec u České Třebové

10. červenec 2013

Pověstmi opředená hora spojená s malířem Maxem Švabinským

Pro svou odlehlost býval Kozlovský kopec často zahalen rouškou tajuplnosti – vyprávělo se třeba, že uvnitř kopce je veliké jezero, odkud se bere voda tekoucí z pramene Vrbovka. Od počátku dvacátého století zde zaznamenáváme zvýšený turistický ruch. Od roku 1929 na Kozlovském kopci stávala první dřevěná, 29 metrů vysoká rozhledna. Na nejvyšší vyhlídkovou plošinu bylo tehdy nutné vystoupat po pěti dřevěných žebřících. Postupně se stávala cílem stále většího počtu turistů z širokého okolí. To velice zvýšilo atraktivitu místa a v roce 1932 byla pro potřeby turistů vystavěna Chata Maxe Švabinského. Ta byla pojmenována po známém malíři, který ve zdejších končinách často pobýval.

V současné době stojí na Kozlovském kopci od srpna 2000 nová ocelová rozhledna, která primárně slouží jako vysílač mobilního operátora. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 33 metrů se nám nabízí krásný výhled na Českou Třebovou, Orlické hory i Litomyšl. Za dobré viditelnosti je vidět až do Pardubic a na Sněžku.

Rozhledna na Kozlovském kopci

Podívejte se na mapu, ať víte kudy k rozhledně.

Praktické informace:
Lokalita: Kozlovský kopec, cca 5km jihozápadně od České Třebové, cca 10km jižně od Ústí nad Orlicí
GPS: 49°52'52.787"N, 16°25'32.157"E
Nadmořská výška: 601m
Celková výška: 55m
Výška vyhlídkové plošiny: 32,8m
Počet schodů: 174
Otevírací doba: květen, červen, září a říjen pouze o víkendech a svátcích (10-18 hod.), v červenci a srpnu denně (rovněž 10-18 hod.)
Vstupné: Důchodci a studenti 15 Kč, dospělí 20 Kč
Výhled: Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky i Kralický Sněžník

Rozhledna na Kozlovském kopci slouží i jako mobilní vysílač
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.