Krajští politici chtějí prosadit zákaz průjezdu kamionů mezi Mikulčí a Svitavami

7. prosinec 2017 09:25

V Pardubickém kraji stoupá počet silnic, na které nesmí kamiony. V budoucnu by k nim měla patřit i spojnice mezi Mikulčí a Svitavami, po které jezdí nákladní auta odbočující ze silnice I/35. Zákaz chtějí prosadit krajští politici.

Zákaz odbočení ze silnice I/35 si řidiči už letos vyzkoušeli, důvodem byla oprava ulice Pražská ve Svitavách. Oprava stála 20 milionů, a to je také jeden z důvodu proč chtějí krajští politici zákaz prosadit, naložená nákladní auta ji totiž opět ničí.

Druhý důvod je ten, že auta ohrožují chodce ve vesnicích, kterými spojnice vede. V Mikulči, Kuklích a Javorníku je málo přechodů a někde i špatně umístěné autobusové zastávky a lidé k nim musí přecházet přes silnici.

Lázně Bohdaneč a obce v okolí se možná zbaví kamionové dopravy

Přes Lázně Bohdaneč jezdí tisíce kamionů

Ministerstvo nebude bránit převodu vytížené státní silnice do majetku kraje, což je jedna z podmínek, aby nákladní auta jezdila jinudy.

Zákaz odbočení pro kamiony platí i na křižovatce, které vede do města přes okrajovou část Lačnov, zde je povolený pro kamiony jen jednosměrný provoz. Pokud by se kraji podařilo zákaz pro tranzitní dopravu přes Mikuleč prosadit, mohly by kamiony odbočit ze silnice I/35 na Svitavy jen na křižovatce u Koclířova.

Řada řidičů si už zvykla, že přes Mikuleč nemohli, a nadále odbočují u Koclířova. Tvoří se tam kolony aut ve směru od Svitav i na silnici I/35 od Moravské Třebové. Pokud budou využívat cestu všichni řidiči kamionů, situace se zhorší.

Pardubický kraj hledá řešení, a proto zadal studii na úpravu křižovatky u Koclířova. O zákazu tranzitní dopravy přes Mikuleč nerozhodnou krajští politici, ale policie. Ucpané silnice ve Svitavách definitivně vyřeší až obchvat města, který by se měl začít stavět v dohledné době.

Spustit audio