Krematorium v České Třebové nezavře, omezí ale počet žehů na polovinu

13. červenec 2018 10:30

Budoucnost krematoria v České Třebové byla ještě donedávna ohrožená. Skupina občanů, kteří v jeho blízkosti bydlí, se obrátila na město se stížnostmi, že jim vadí kouř ze spalování. Požadovali zrušení krematoria. Radnice tak na začátku roku uspořádala veřejné projednání.

Na setkání ale další lidé z města byli pro zachování provozovny jako užitečné služby občanům. Zastupitelé jim na svém posledním jednání vyhověli a rozhodli se krematorium zachovat s tím, že se tam některé věci změní. Počet kremací by se měl snížit na méně než polovinu.

„V současné době tam probíhá tři a půl tisíce spalů za rok a vedení města dostalo za úkol připravit model tak, abychom omezili tento počet. Bavíme se cca o poloze 1500 žehů za rok, čili snížit o 2000 žehů,“ říká starosta Jaroslav Zedník (TOP09).

Za života se tam podíváte jen výjimečně. Pardubické krematorium otevřelo dveře

Staré pece pardubického krematoria
Pardubické krematorium se o víkendu po roce opět otevřelo lidem. Návštěvníci se tak mohli podívat do míst, kam se běžný smrtelník dostane většinou jenom jednou. Stavbu slavného architekta Pavla Janáka proslavil především film Juraje Herze Spalovač mrtvol. O netradiční exkurzi byl i letos obrovský zájem.

Kvůli velkému počtu spalovaných těl je krematorium v provozu prakticky každý den včetně víkendů, a to je kromě kouře další hlavní věc, která lidem bydlícím v jeho blízkosti vadí.

„Pálí se každý den, všechno jde k nám, nemůžeme větrat,“ říká Václav Hudeček, který u krematoria bydlí. Vedení města má kromě snížení počtu žehů za úkol také vymezit přesně dny, kdy bude provozovna spalovat.

„Když jsme tam začínali stavět, tak to bylo na bomby a pálilo se úterý a čtvrtky. A jenom obyvatelé Třebové. Postupem času se z toho stala takhle velká fabrika na peníze, že se to vozí z Boskovic a od Liberce, všechno se to vozí sem,“ stěžuje si Václav Hudeček.

Že se v České Třebové pálí nebožtíci ze vzdálenějších měst, která mají v blízkosti své pohřební služby, potvrdil i manažer provozu českotřebovského krematoria Jiří Mička.

„Můžou se spálit v Pardubicích, v Jaroměři, pohřební služba, která je v Hradci Králové nabízí takovou možnost i v České Třebové. Vyberou si Třebovou, zavezou k nám, cena je pro ně výhodnější.“ Zároveň dodává, že současný počet žehů je pro jejich firmu ekonomicky nezbytný.

Jen místní nebožtíci

Město se rozhodlo s nimi dál nespolupracovat, potvrzuje starosta. „Zastupitelstvo schválilo, že neprodlouží smlouvu se současným pronajímatelem, který má smlouvu do března 2019.“

Čtěte takéV České Třebové budou debatovat o zachování krematoria

Kdo potom bude mít krematorium na starost, zatím podle starosty Jaroslava Zedníka není jasné. „Ten model, jestli to bude provozovat městská společnost, nebo jestli to bude privátní, to se uvidí, jak to vyjde ekonomicky. Obě varianty jsou dneska na stole.“

Ještě předtím, než zastupitelé rozhodnou o novém provozovateli, čeká krematorium také rozsáhlá rekonstrukce, tak aby jako provozovna odpovídalo novému zákonu o pohřebnictví.

Spustit audio