V České Třebové budou debatovat o zachování krematoria

22. leden 2018 07:00

Vedení České Třebové na Orlickoústecku se v pondělí setká s obyvateli města na téma budoucnost tamního krematoria.

Reaguje na stížnosti lidí, kterým vadilo, že ze zařízení vycházel tmavý kouř. ČTK to řekl starosta Jaroslav Zedník (TOP 09).

Dvě výtky radnice obdržela loni. Lidé, kteří žijí v okolí, pořídili fotografie, zdokumentovali tmavý kouř. Následně město nechalo prověřit, zda zařízení splňuje ekologické limity. Měření spalin do ovzduší provedla akreditovaná laboratoř před opravou spalovací pece a po ní.

V obou případech bylo vše v pořádku. Podle Zedníka má krematorium dostatečnou rezervu. "Jsme na 50 procentech limitů. Vůbec se nedostáváme na hraniční hodnoty. Reagujeme na stížnost, že krematorium jednou v červnu kouřilo," uvedl Zedník. Starosta lidem předloží výsledky měření.

"V republice je 27 krematorií, nejbližší je v Šumperku a Pardubicích," řekl Zedník. Kdyby město krematorium zavřelo, pohřební služba se obyvatelům zdraží. Výsledky debaty starosta sdělí radě a zastupitelům, kteří rozhodnou, co bude s krematoriem dál, uvedl Zedník.

V České Třebové se objevují první stížnosti na hlučné kuřáky

Před některými restauracemi vznikají improvizované kuřárny

V České Třebové se objevují první stížnosti na kuřáky. Protikuřácký zákon platí necelého půl roku a lidi žijící v blízkosti zábavních podniků začíná obtěžovat hluk před restauracemi a bary.

Krematorium existuje v České Třebové od roku 1970. Město ho pronajímá soukromé firmě. Hned na začátku si lidé stěžovali na nedostatky, vyplývá z archivního záznamu . V obřadní síni bylo v létě velké horko, protože okna byla nezastíněná a odpoledne do nich svítilo slunce. V síni bylo také málo židlí.

"Také byly z počátku problémy se spalováním, takže po několika neúspěších museli být po nějakou dobu, než se závady uvedly do pořádku, odváženy nebožtíci po obřadu k zpopelnění jinam," napsal tehdy kronikář do záznamu.

zdroj: ČTK
Spustit audio